ПДВ виходить із частки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПДВ виходить із частки

Казна та Політика
1528
В Кабінеті міністрів мають намір реалізувати російську схему виведення будівельної галузі з кризи. Мінрегіонбуд почав підготовку законопроекту, що передбачає відміну сплати ПДВ компаніями, які будують житло по договорах пайового будівництва. Учасники ринку вважають, що ця схема може дозволити здешевити вартість житла на первинному ринку до 20%, якщо уряд зможе захистити права і споживачів, і забудовників.
В п'ятницю міністр регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба повідомив, що Мінрегіонбуд розробляє проект закону про звільнення компаній, що будують житло за пайовим принципом, від сплати податку на додану вартість (ПДВ). Подробиць документа міністр не уточнив, але зазначив, що розробники мають намір втілити російські ініціативи. "Буквально минулого тижня Росія ухвалила закон, що звільняє від ПДВ будівельні організації, які будують житло за принципом пайової участі. Ми розробляємо аналогічний проект", - сказав він.
Державна дума Російської Федерації 12 травня ухвалила в другому читанні закон №98106-5, який передбачає захист прав учасників пайового будівництва. У документі визначено, що залучати кошти майбутніх власників житла в недобудованих багатоквартирних будинках буде дозволене лише в трьох випадках: при підписанні договору участі в пайовому будівництві, шляхом продажу емітентом житлових сертифікатів або житлово-будівельними кооперативами. Це дає право інвесторам в разі невиконання забудовником умов договору вимагати від нього повернення коштів.
Крім того, закон відміняє сплату ПДВ з послуг забудовника в рамках договору участі в пайовому будівництві. За порушення цих норм російським законом передбачена адміністративна відповідальність: для посадових осіб компаній - до $1,66 тис., для юридичних осіб - $33,1 тис.
Учасники ринку вважають за доцільне прийняття таких норм і в Україні. "В умовах кризи актуальні механізми, направлені на зниження вартості житла, - зазначає генеральний директор компанії Global Solutions Сергій Тумасов.- Але при пайовому будівництві всі ризики будуть покладені як на споживача, так і на забудовника.
Тому схема стане ефективною, якщо будуть передбачені заходи захисту учасників договору". Як повідомляв Комерсант-Україна, в лютому уряд запропонував парламенту затвердити механізм компенсації збитків громадам, яких вони зазнали через невиконання забудовниками своїх зобов'язань, за рахунок бюджетних коштів.
Разом з тим відміна стягнення ПДВ може призвести до того, що забудовники скористаються податковою пільгою для невеликого підвищення цін. "Введення податкових пільг автоматично вплине на те, що вартість житла на первинному ринку знизиться на 20%. Але очікується, що попит на невеликі квартири зростатиме, забудовникам невигідно продаватиме житло за ціною нижче ринкової. Ймовірно, компанії все ж підвищать вартість житла - приблизно на 10%", - говорить директор із економічних питань компанії Argus Real Estate Ігор Черний.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас