"Родовід" не отримає активів Укрпромбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Родовід" не отримає активів Укрпромбанку

Казна та Політика
3851
Національний банк прийняв рішення змінити тимчасового адміністратора "Родовід Банку" Сергія Щербину на колишнього віце-президента банку "Надра" Миколу Онищенка.
За інформацією відомостям "ЭИ", останньому доручено відкликати позов "Родовіду" до НБУ про незаконність ліквідації Укрпромбанку і підготувати документи на додаткову рекапіталізацію.
Як повідомив перший заступник глави Національного банку Анатолій Шаповалов, рішення змінити тимчасового адміністратора "Родовід Банку" було прийняте на п'ятничному засіданні правління НБУ. "Ми також вирішили продовжити термін дії тимчасової адміністрації в банку, який закінчувався 15 травня, ще на два місяці", - розповів чиновник.
За його словами, за цей період Микола Онищенко, який попрацював свого часу віце-президентом банку "Надра", повинен оцінити потребу "Родовід Банку" в капіталі і подати документи до Мінфіну на докапіталізацію. В НБУ оцінюють потребу "Родовіду" в капіталі на рівні 3-4 млрд. грн., які банк показав у вигляді збитків за підсумками першого кварталу 2010 р.
Поговорити з паном Щербиною вчора не удалося. Після проведення рекапіталізації "Родовід Банку" його планують повернути до нормальної роботи. Національний банк вже запропонував Мінфіну призначити на посаду голову правління "Родоводу" Олександра Довгополюка, який до цього був тимчасовим адміністратором банку "Арма". При цьому в Мінфіну є свій погляд на проблему "Родоводу" - по лінії віце-прем'єра Сергія Тігіпка в банк просувають колишнього голову правління Укрсиббанку Олександра Адарича.
Втім, призначення нового голови в "Родовід" доки не дає відповідь на питання, чи буде відсторонена від управління банком група його колишніх власників на чолі з Денисом Горбуненком. Близький друг співвласника "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа, пан Горбуненко продовжує здійснювати оперативний контроль над банком, будучи радником тимчасового адміністратора "Родоводу".
А що стосується Укрпромбанку, то питання про переведення активів цієї фінустанови до "Родовід Банку" з порядку денного вже знято. "Банк буде ліквідований, а "Родовід", як і інші кредитори банку, зможуть отримати свої гроші із коштів, виручених ліквідатором банку за активи Укрпромбанку, що реалізовуються", - повідомив Анатолій Шаповалов.
Хоча, судячи з усього, реалізовувати в Укрпромбанку особливо нічого - активи фінустанови на загальну суму близько 9 млрд. грн. знаходяться в забезпеченні кредиту рефінансування Національного банку на загальну суму 3,1 млрд. грн. Ліквідатор Укрпромбанку вже оголосив конкурс на передачу цих активів банку, який буде готовий виплатити заборгованість Укрпромбанку перед НБУ. Тому зміна тимчасового адміністратора в "Родоводі" і відмова останнього від претензій на активи Укрпромбанку відкриває нову сторіночку в боротьбі за активи цього банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас