Сімейний гаманець: як витрачати зароблене? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сімейний гаманець: як витрачати зароблене?

Казна та Політика
5498
Існують лише два способи збільшити кількість грошей у своєму гаманці: знизити витрати і збільшити прибутки. Ще 250 років тому один із засновників США Бенджамін Франклін, який мав честь бути зображеним на стодоларовій купюрі, дав всім, хто бажав розбагатіти безкоштовну, але слушну пораду: "Витрачайте менше, ніж заробляєте, - от вам і філософський камінь". Тому перше, з чого потрібно почати, - це всерйоз розібратися зі своїми прибутками і витратами.
Кредит - видимість гарного життя
Останнім часом життя середньостатистичного українця стало набагато різноманітнішим, і не останню роль у цьому зіграли споживчі кредити. Однак це лише видимість гарного життя, і насправді від такої гаданої простоти придбання українці не стали жити краще.
Легкий доступ до кредитів нерідко перетворює процес споживання на справжню хворобу. І саме недотепне і невгамовне використання кредитів є однією з головних причин провалу сімейних бюджетів українців.
Економісти стверджують: частка виплат з кредитів не повинна перевищувати 25-30% прибутку родини. Але для багатьох споживачів отримані можливості постійно витрачати більше, ніж заробляти, виявляються занадто привабливими. Так, може, не варто заганяти себе в кут і зробити перший крок до розумного контролю над витратами прямо зараз?
Хто хоче стати мільйонером
Керування своїми прибутками - ціла наука. Не дивно, що за кордоном працюють спеціальні агентства, які надають послуги з керування коштами - Money management. Зрозуміло, що переважній більшості українців послуги подібних агентств просто не за кишенею. Але, погодьтеся, ніхто не заважає нам скористатися окремими порадами.
Виявляється, є маса способів впоратися зі шкідливою звичкою тринькати гроші! Наприклад, отриману зарплату можна розподілити у конверти з написами "обов'язкові платежі", "продукти", "відпочинок", "заощадження" і т.д. Щоб ця система не обвалилася, немов картковий будиночок, брати гроші на певні потреби можна тільки з відповідного конверту.
Інша схема контролю над витратами полягає в тому, що члени родини ділять увесь сукупний прибуток на загальні потреби і особисті свої витрати. "Особистий фонд" може бути однаковим для всіх членів родини, а може бути пропорційний їх прибутками - все залежить від конкретних домовленостей.
А ще можна спробувати не наносити істотних втрат своєму гаманцю шляхом напрацювання у себе корисних платіжних звичок:
відразу після отримання зарплати сплачувати комунальні платежі, борги з кредитів, телефонні рахунки і т.д.;
піж час походів магазинами брати фіксовану суму грошей на заздалегідь заплановані покупки;
жити за принципом "я не настільки багатий, щоб купувати дешеві речі".
Сам собі бухгалтер
Ще зручніше планувати домашній бюджет за допомогою спеціальних електронних програм, які, до речі, в умовах кризи стають все більш популярними. У загальному випадку програма для ведення особистих фінансів складається з декількох частин і є бухгалтером, економістом, фінансистом, кредитним інспектором, податковим інспектором і біржовим брокером.
На сьогодні створено безліч домашніх "міні-бухгалтерій" ("Домашня бухгалтерія", "Домашні фінанси", "AbilityCash", "MoneyTracker - Домашня бухгалтерія", "CashFly", "DomEconom", "Гроші" та ін.), і принцип їх роботи ідентичний. Програми дозволяють вести повний облік прибутків і витрат, планувати витрати, складати докладні звіти про стан бюджету, малювати наочні діаграми і навіть містять свіжу інформацію про курси валют, що дозволяє вчасно реагувати на курсовому коливанні.
Що вибрати - програму домашньої бухгалтерії, таблиці Excel або звичайний розкреслений зошит - кожний вирішує для себе сам. Але який би не був цей вибір, суть приблизно однакова: планування і в електронному, і в паперовому вигляді - звичайний бухгалтерський баланс із двома колонками: прибутки і витрати за місяць, причому підсумкові суми в обох колонках повинні збігатися. У графу "прибутки" заносяться зарплати всіх членів родини, включаючи допомоги, виплати на дітей, пенсії, стипендії, премії та інше. Графу "витрати" фахівці радять для зручності розділити на кілька основних статей - комунальні послуги, телефон, виплати з кредитів, продукти, одяг, господарські потреби, бензин, розваги, подарунки й т.д. На рік потрібно скласти 13 таблиць: 12 щомісячних і підсумкову, яка наочно покаже прибутки і витрати за цілий рік.
Дивно, але практика показує, що вже через пару місяців фінансове становище новоявлених сімейних бухгалтерів поліпшується тільки завдяки самому факту обліку!
- Записане слово має більшу вагу і значенням, ніж сказане або подумане, - роз'ясняє віце-президент НПЦ "Діаналіз" Вікторія Єгорова. - Від написаного складніше відмовитися, забути, не брати до уваги. Точно так само і при веденні домашнього господарства запису мають більшу важливість, ніж вимовлені слова. Ретельно заносячи витрати в сімейний "гроссбух", людина має можливість ще раз усвідомити якість покупки, оцінити її корисність або марність, зробити належні висновки. Крім того, збереження запису має на увазі, що з нею може ознайомитися хтось ще, при цьому оцінюючи вже не тільки покупки, але й господарність людини в цілому.
Втім, за словами психолога, подібні скрупульозні записи веде досить мале число людей:
- Таке заняття характеризує людини як педанта і зануду, що все прораховує і оцінює. Таким людям не властиві безтурботні пориви й нерозсудливість, їм складно розслабитися і отримувати задоволення від життя. Тому тим, кому не подобається протягом усього життя записувати кожну копійку, я не раджу брати за зразок подібний стиль життя, тим паче що це навряд чи вийде. Але в той же час періодичне ведення подібних записів буде корисно абсолютно всім, адже це прекрасні ліки від хаосу в плутанини в нашому житті.
Наталя Мічковська
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас