"Ъ": Банки, які ліквідуються, витратили резерв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки, які ліквідуються, витратили резерв

Казна та Політика
1117
Активи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в квітні скоротилися на рекордну суму - 1,05 млрд грн. В цілому, з початку року кошти фонду зменшилися на 1,51 млрд грн., або на 35%, до 2,79 млрд грн., повідомили вчора в прес-службі ФГВФО. Падіння активів фонду викликане значними виплатами вкладникам 14 банків, що ліквідуються. Їм вже повернено сумарно 2,95 млрд грн., залишилося повернути 557 млн грн.
Під управлінням тимчасових адміністрацій НБУ перебувають ще сім проблемних банків. Ліквідація двох найбільших з них маловірогідна: Родовід Банк рекапіталізовано державою, банк "Надра" перебуває в процесі залучення інвестора. Портфель депозитів фізичних осіб банків "Володимирський", "Столиця", Діалогбанку, Зембанку, Інпромбанку на 1 квітня складав 842 млн грн. Якщо ФГВФО доведеться розрахуватися з їх клієнтами, його активи зменшаться удвічі, до 1,39 млрд грн. Таке скорочення коштів ФГВФО може компенсувати лише за рахунок джерел, передбачених законом "Про Фонд гарантування вкладів".
"В разі вичерпання фінансових можливостей фонду законом передбачено його право на отримання кредитів від уряду і НБУ. При виділенні Кабміном позик у вигляді цінних паперів фонд має право продати їх на відкритому ринку, отримати під їх заставу кредити в банках, у іноземних кредиторів і НБУ", - повідомив заступник директора-розпорядника ФГВФО Михайло Гребеник. Статтею 75 закону "Про держбюджет на 2010 рік" Кабміну дозволено "надавати кредити і неповоротну фінансову допомогу ФГВФЛ, якщо його фінансові можливості вичерпані... шляхом передачі держоблігацій або за рахунок коштів, отриманих від їх продажу". Граничний обсяг інвестицій не визначений.
Альтернативні доходи фонду, який гарантує відшкодування вкладів до 150 тис. грн., можуть забезпечити банки-учасники. Вони платять первинні, регулярні і спеціальні збори з депозитів. "Якщо поточні доходи є недостатніми для виконання фондом в повному обсязі своїх зобов'язань по обслуговуванню і погашенню притягнених кредитів, направлених на відшкодування вкладів, можливе встановлення спеціального збору за рішенням адміністративної поради ФГВФО при погодженні з НБУ", - пояснили у фонді. "Нацбанк не має стосунку до відрахувань банків у ФГВФО, це вирішує адміністративна рада фонду", - підтвердив Ъ заступник голови НБУ Василь Пасічник.
Первинний збір у ФГВФО складає 1% від статутного капіталу банку; регулярний збір з вкладів фізичних осіб - 0,25% (нараховується двічі на рік, платиться щокварталу). Спеціальний збір є мірою екстреного реагування. Загальний обсяг депозитів населення на 1 травня досяг 231 млрд грн.
Банкіри не можуть не погоджуватися з можливим підвищенням платежів. "Ми, звичайно, підневільні і платитимемо, але чи доцільно перекладати фінансування проблемних банків на здорові? Зараз важливо нарощувати кредитування, фінансування економіки, тому не хотілося б, аби збір був збільшений, - говорить генеральний директор Платинум Банку Грег Краснов. - Є інші механізми: за рахунок фінансування НБУ або коштів МВФ". Але нарощування активів ФГВФО може підвищити довіру вкладників, визнають учасники ринку. "Якщо це додасть вкладникам упевненості, то це добре, тому що такого відтоку коштів, як в 2008 році, ми вже не переживемо, - вважає заступник голови правління банку 'Фінанси і Кредит' Сергій Борисов. - До того ж, якщо всім вкладникам ліквідовуваних банків виплатять їх гроші, це послужить поштовхом до нарощування депозитних портфелів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас