Економісти: США може затягти у європейську боргову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти: США може затягти у європейську боргову кризу

Казна та Політика
911
Європою продовжує "блукати" криза суверенних боргів. Вже не раз світова спільнота закликала європейські країни впритул зайнятися станом своїх фінансів і знизити бюджетні дефіцити до прийнятного рівня, передає Reuters. З аналогічною заявою виступив недавно і Барак Обама - президент країни з найбільшою в світі економікою. Американський лідер закликав "зробити все можливе, аби заспокоїти фінансові ринки". Проте експерти попереджають, що США можуть незабаром самі виявитися в становищі Греції.
найглибша рецесія, що прокотилася нещодавно світом, змусила Сполучені Штати різко збільшити свої державні витрати. У результаті дефіцит американського бюджету за підсумками минулого року досяг рекордних 1,4 трлн доларів, або 10% від ВВП. Посилює ситуацію і старіюче населення країни, внаслідок чого владі доводиться направляти все більше і більше коштів на виплату пенсій і медстраховок.
"Ми знаємо, що у нас є величезні проблеми з бюджетом. Причому всі усвідомлюють, що щось мало скоро статись. Правда, уряд доки не виявляє жодного бажання з цим боротися", - говорить Дуглас Холтц-Ікин, який обіймав посаду економіста в адміністрації Джорджа Буша і посаду головного радника передвиборчого штабу Джона МакКейна.
найцікавіше, що ризики усвідомлюють і представники Білого дому. Буквально напередодні керівник бюджетного управління США Пітер Орсзаг зазначив, що європейські проблеми "в черговий раз підкреслили, що Америці необхідно приймати заходи зі зменшення дефіциту бюджету щонайшвидше". "Ми хочемо бути упевнені, що ніколи не зіткнемося з проблемами, які зараз переживає Греція", - додав чиновник. Не раз закликав почати боротьбу з дефіцитом бюджету і глава Федрезерву Бен Бернанке.
Однак слова залишаються лише словами, і доки ніхто не квапиться скорочувати діру в американському бюджеті.
Провідний економіст Decision Economics Inc (Бостон) Аллен Синаї вважає, що на Штатах можуть негативно позначитися ті величезні державні впливи, на які влада вимушена була піти, аби витягнути країну з кризи. При цьому експерт вважає, що прийняті Вашингтоном заходи були дуже важливі, але в той же час вони не змогли запобігти різкому уповільненню економічної активності. "Сума американського боргу зросла так швидко, що, за великим рахунком, у політиків зараз залишилося не так багато способів вирішити цю проблему, - підкреслює Синаї. - Вирішення проблем з дефіцитом бюджету ускладнюватиметься величезною заборгованістю США. Величезний дефіцит бюджету і велике співвідношення рівня держборгу до ВВП країни вже заклали основу для майбутньої кризи".
З цим твердженням важко не погодитися. За показниками держборгу і дефіцитом США дійсно не так далеко пішли від проблемних країн єврозони. Так, за підсумками минулого року Америка зафіксувала дефіцит бюджету на рівні 10% від ВВП, а рівень держборгу склав майже 53%. В Греції ці показники знаходилися на рівні 13,6% і 115,1%, в Ірландії - 14,3% і 64%, в Іспанії - 11,2% і 53,2% відповідно.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас