Євросоюз і Росія перерахували бідних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз і Росія перерахували бідних

Казна та Політика
523
За даними загальноєвропейського дослідження "Життя в Європі", які наводить німецьке агентство DAPD, до категорії бідних можна віднести приблизно 17% жителів ЄС. Таким чином, 87 млн. європейців, або кожен шостий житель, знаходиться на порозі бідності. У Євросоюзі прийнято вважати бідними тих, чий дохід (з врахуванням всіх соціальних виплат) становить менше 60% від середнього показника в країні проживання.
Найвищій рівень бідності зафіксований в Латвії (26% жителів), Румунії (23%), Болгарії (21%), Литві (20%) і Греції (близько 20%). Рівень бідності в Німеччині (15%) виявився вищим, ніж в політично і економічно схожих з нею сусідів - Австрії, Данії і Швеції (12%). Найнижчий рівень бідності серед країн ЄС спостерігається в Чехії, де він склав лише 9%. За даними статистичного агентства ЄС Eurostat, серед міст Європи столиця Чехії Прага зайняла почесне п'яте місце за рівнем ВВП на кожного жителя, або 172% від середньоєвропейського показника, обійшовши навіть центральну частину Парижу (169%).
Поріг бідності в країнах Західної і Східної Європи істотно розрізняється. За даними агентства KNA, державою з найвищим в ЄС прожитковим мінімумом є Люксембург: бідним може вважати себе той, хто заробляє менш EUR18550 в рік. Далі слідують: Данія (EUR14497), Ірландія (EUR13760) і Великобританія (EUR13119). Найнижчим поріг бідності виявився у Румунії (EUR1173) і Болгарії (EUR1303 в рік).
Російське статистичне агентство Росстат також представило останні дані відносно чисельності бідних росіян. За 2009 р. їх чисельність зменшилась порівняно з 2008 р. на 400 тис. осіб, або з 13,4 до 13,1%. В даний час за межею бідності, визначеною як прожитковий мінімум (5153 рублів в середньому за рік), живуть 18,5 млн. росіян, що є мінімальним рівнем в новітній історії Росії з 1992 р. І це не дивлячись на те, що торік прожитковий мінімум в Росії збільшився на 12,2%.
Експерти пояснюють зниження рівня бідності в Росії тим, що в період кризи уряд компенсував зниження зарплат через прискорене підвищення пенсій. Якщо в 2007 р. зростання реальних зарплат в 3,6 рази випереджало зростання пенсій, то в 2009 р. реальні зарплати впали на 2,8%, а пенсії зросли на 10,7%. Кількість бідних росіян нестримно зменшилась в другому півріччі 2009 р., після того, як навесні російський уряд здійснив потужні вливання в доходи населення, провівши індексацію зарплат бюджетників і пенсій. За даними Світового банку, без цих заходів рівень бідності в Росії міг би становити близько 17%. В результаті доходи росіян стали більше залежати від державного бюджету, а не від роботи: частка соціальних виплат в доходах зросла до 14,6% (з 11,6% в 2007 р.), а в січні-березні 2010 р. - до 17,1%.
"Економіка, яка бореться з бідністю, безперспективна. Джерел економічного зростання в боротьбі з бідністю немає", - говорить директор Незалежного інституту соціальної політики Тетяна Мальова. За її словами, не бідні створюють країні ВВП, а середній клас, який в кризу був переведений на неповний робочий час і втрачав зарплати. На її думку, саме зростання середнього класу має бути метою соціального розвитку, але доки це лише 20% населення Росії, 10% - бідні, а решті 70% держава намагається не дати стати біднішими, замість того, щоб допомогти їм стати багатшими.
За даними загальноросійського опитування, проведеного "Левада-центром" з 16 по 19 квітня, майже 50% своїх щомісячних доходів жителі Росії витрачають на покупку продуктів харчування. Для порівняння: у кризовий 2009 р. на це йшло менше 36% зарплати. Дослідження виявило, що 23% росіян витрачають на покупку їжі дві третини зароблених коштів, 20% - трохи менше половини, а 10% - всі гроші. Дві третини родинного бюджету на їжу витрачають домогосподарки, пенсіонери і росіяни із середньою освітою. Менше половини доходів йде на харчування у родинах фахівців, керівників і управлінських працівників.
Спеціалісти називають частку витрат в бюджеті родини на харчування фактичним показником бідності. "Цей показник, на відміну від офіційної статистики, не можна обдурити. Він універсальний і остаточний індикатор рівня бідності. Тут відразу і інфляція, і ціни на продукти, і рівень зарплати", - говорить головний фахівець соціально-економічних програм Центру соціально-трудових прав Петро Бізюков. На його думку, передумов для зміни ситуації з бідністю росіян немає: бізнес і політики націлені на зниження витрат у виробництві, а це, у свою чергу, може призвести до подальшого падіння розміру зарплат.
"Якщо громадян, які витрачають на їжу половину заробітку, в країні більше 50%, можна говорити про те, що країна бідна. Ми дуже близькі до цієї грані", - говорить заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН Євгеній Гонтмахер.
У розвинених країнах витрати сімей на харчування становлять близько 20-25% щомісячного доходу. У деяких країнах цей показник ще нижчий: жителі Франції витрачають на їжу 14% своїх доходів, у Великобританії - 11%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас