Нокдаун для уряду Ангели Меркель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нокдаун для уряду Ангели Меркель

Казна та Політика
1315
Федеральна земля Північний Рейн-Вестфалія - найбільша в Німеччині. Досі тут, як і в Берліні, правила коаліція з християнських демократів і вільних демократів.
Після парламентських виборів 9 травня склалася патова ситуація, можливі різні коаліції. Не важко передбачити, що формування нового земельного уряду затягнеться. Очевидне одне: коаліція ХДС/ВДП в землі Північний Рейн-Вестфалія втратила більшість. Це серйозно зашкодить роботі і федерального уряду в Берліні.
Співвідношення сил в бундесраті зміниться
На виборах в окремих землях завжди важко судити, яку роль зіграла політика в самій землі, а яку - федеральний уряд. Правляча коаліція в Берліні багато сперечалася про податкову політику і реформу системи охорони здоров'я.
В останні дні їй довелося приймати вкрай непопулярні рішення про допомогу Греції і стабілізацію євро, які викликали бурю протесту в пресі. Все це, звичайно, позначилося і на результатах виборів у Північному Рейні-Вестфалії. Багато виборців, які п'ять років тому віддали голоси християнським демократам, просто не пішли на вибори.
Що ж це означає для федерального уряду в Берліні і для канцлера Ангели Меркель? Перш за все зміниться співвідношення сил в бундесраті - представництві федеральних земель. Меркель втратила там більшості голосів.
Це серйозно утруднить роботу уряду, оскільки багато важливих законів затверджує не лише бундестаг, але і бундесрат. Звичайно, це не катастрофа. За останні 20 років майже всім урядам доводилося миритися з тим, що у них немає більшості в бундесраті. Але кабінету Меркель тепер доведеться йти на компроміси з опозицією.
Про зниження податків можна забути
Цей програний раунд не став для уряду Меркель повною несподіванкою. Хоча нокдауну ніхто не чекав. У відомстві федерального канцлера напевно вже готові плани, наприклад, проведення реформи системи охорони здоров'я без більшості в бундесраті. Тут приклад подав президент США Барак Обама. Йому теж вдалося протиснути реформу системи охорони здоров'я всупереч запеклому опору.
Але про зниження податків, обіцяне урядом, вочевидь можна забути. Всі закони, пов'язані з оподаткуванням, затверджуються як бундестагом, так і бундесратом. Тут жодні прийоми не допоможуть. Тим часом саме обіцянки знизити податки допомогли вільним демократам та їх лідеру, міністру закордонних справ ФРН і віце-канцлерові Гідо Вестервелле домогтися рекордного результату на федеральних виборах. Його позиції різко похитнулися.
Драматизм ситуації ще й у тому, що Євросоюз зараз переживає найтяжчу кризу за всю свою історію. І наразі уряд найбільшої і економічно потужнішої країни опинився в нокдауні. Чи вистачить канцлерові Ангели Меркель сил і мужності, аби, незважаючи на цей удар, витримати вірну стратегію?
Петер Штютцле, оглядач Deutsche Welle
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас