Нова влада Киргизії підрахувала попередній збиток від держперевороту: понад 10 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова влада Киргизії підрахувала попередній збиток від держперевороту: понад 10 млн дол.

Казна та Політика
248
Попередній збиток підприємців від квітневих безпорядків у Киргизії (6-7 квітня там стався держпереворот), склав 306 мільйонів сомів (близько $6,8 млн.). Такі дані озвучила на засіданні Держкомісії з оцінки збитку голова громадського об'єднання постраждалих підприємців і орендарів Бурулкан Усубакунова, передають киргизькі ЗМІ.
7 квітня бунтівна опозиція захопила в Бішкеку Будинок уряду Киргизії і було оголошено про створення Тимчасового уряду під керівництвом Рози Отунбаєвої. Тепер уже екс-президент республіки Курманбек Бакієв спочатку втік із столиці, а через деякий час, написавши заяву про складання з себе повноважень глави держави, відлетів з країни до Білорусії, де і перебуває до цього дня в статусі "гостя" Олександра Лукашенка.
"За попередніми даними, збиток, завданий підприємцям Киргизстану в результаті квітневих народних збурень, складає 306 млн. сомів", - сказала Усубакунова.
Зокрема, збиток торгівельного центру "Вефа" склав 100 млн. сомів (близько $2,2 млн.), 33 підприємці цього центру постраждали. У таку ж суму - 100 млн. сомів оцінено і збиток торгівельного центру "Караван", де при цьому постраждали 91 людина. Збиток торгівельного центру "Дордой-Плаза" склав 10 млн. сомів (11 постраждалих), а збиток торгівельного центру "Гоїн" - 34 млн. сомів (постраждали 60 осіб).
Збиток представників середнього і малого бізнесу Бішкеку (перукарні, кафе) оцінено в 56 млн. сомів.
Наприклад, в Таласі під час безпорядків і мародерства приватний підприємець "втратив" приблизно 500 тис. сомів, а в Токмаку від рук мародерів постраждали 20 підприємців, збиток від нападів оцінюється в 5 млн. сомів.
При цьому Усубакунова відзначила, що сума збитку підприємців у Бішкеку завищена, її уточнюватимуть.
Як сказав, у свою чергу заступник міністра внутрішніх справ Киргизії Кубаничбек Кадиров, до міліції звернулися 279 підприємців: "В даний час по заявах постраждалих порушено 119 кримінальних справ".
Попередня сума збитку, завданого державним будівлям у результаті квітневих збурень, склала 179,710 млн. сомів ($3,9 млн.). Так, збиток будівлі Генпрокуратури склав 64 млн. сомів, а загальний збиток МВС (будівлі ВВС і Таласького УВС, транспортна техніка) - 95 млн. 335 тис. сомів. Збиток, завданий Державній податковій службі (згоріла будівля Першотравневої податкової інспекції Бішкеку), склав 5,613 млн. сомів, збиток Таласької обладміністрації - 13 млн. сомів, будівля Агропрому, яка числиться на балансі управління справами президента, постраждала на 2,316 млн. сомів. Попередня сума збитку по Будинку уряду поки складає 600-800 млн. сомів".
Тим часом, тимчасовий уряд скасував мораторій на операції з майном. Таке рішення було прийняте 30 квітня на засіданні ТУ. Як сказав заступник голови Тимчасового уряду, міністр фінансів Темір Сарієв, даний мораторій приймався для того, щоб захистити підприємців і їхнє майно від рейдерства.
Члени тимчасового уряду відзначили, що останнім часом до них надходить багато звернень від бізнесу у зв'язку з цим мораторієм. Вони порахували, що якщо справи перебувають на розгляді Генпрокуратури, і на майно накладено арешт, то операції з ним все одно не можуть здійснюватися, передає AКИpress.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас