АМКУ висловив догану банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ висловив догану банкам

Казна та Політика
671
Антимонопольний комітет висловив догану банкірам за непрозорі відносини із страховиками. Банки пообіцяли виправитися, хоча головний камінь спотикання страховиків - умови акредитації - не потрапив у поле зору АМКУ, адже там, на думку страховиків, і міститься вся причина непрозорих відносин із СК.
Відносини банкірів із страховиками вже третій раз зацікавили АМКУ. Не дивлячись на те, що в поле зору потрапило п'ять найбільших банків, комітет обмежився рекомендаціями про усунення порушень, притому що протягом двох останніх років надійшло близько 100 заяв від громадян і СК на дії цих банків.
Суть претензій полягала в тому, що банкіри відмовлялися приймати в покриття ризиків страхові договори, укладені позичальниками з СК, не акредитованими в банку. За підсумками проведеного розслідування комітет з'ясував, що банки нав'язують клієнтам послуги певних страхових компаній, хоча акредитація цих страховиків відбувається в закритому режимі і у клієнта, і в СК відсутня можливість вільно з ними ознайомитися.
"Якщо у 2008 р. до списку акредитованих компаній в банку входило 10-30 страховиків, то в 2009 р. їх кількість зменшилась від одного до декількох. Через проведення акредитації в закритому порядку велика частина СК може бути не допущена до страхування застав, що істотно впливає на конкурентне середовище. Укрсоцбанк, "ОТП Банк", Укрсиббанк, Приватбанк і "Райффайзен Банк Аваль" погодилися з необхідністю врегулювати цю ситуацію", - заявила Наталя Копач, головний експерт розслідувань в банківському і фінансовому секторах АМКУ. За підсумками розслідування комітет вирішив рекомендувати банкірам забезпечити відвертість і доступність інформації про умови і термін акредитації страховиків, перелік таких СК. При цьому наявність внутрішнього рейтингу не має бути обов'язковою умовою акредитації компаній. Також АМКУ рекомендував банкам не відмовляти клієнтові в перевірці страховика, що не входить до списку акредитованих, якщо він бажає застрахувати заставу в цій СК, а в разі відмови страховикові в акредитації - надавати своє мотивоване рішення.
Глава АМКУ Олексій Костусєв не приховує, що прийняте рішення дуже м'яке відносно банкірів. "Проте потрібно пам'ятати, наскільки жорсткі покарання за подібні дії прийняті в Європі. Якщо така практика на банківському ринку продовжиться - карати будемо нещадно. Не дивлячись на те, що рекомендації стосуються п'яти банків, я не думаю, що знайдуться банки, які не виконуватимуть ці рекомендації. Якщо такі випадки будуть - ми чекаємо звернень до комітету і каратимемо аж до 10% річного виторгу", - заявив він.
Банкіри з рекомендаціями погодилися, а тяжкі умови акредитації в один голос назвали способом захистити себе і клієнтів банку від невиконання фінансових зобов'язань з боку СК. "Поява у нас таких вимог пов'язана з відсутністю належного нагляду на страховому ринку. Ми проводимо акредитацію, тому що не можемо довіряти всім компаніям, адже ми повинні піклуватися про клієнтів і не можемо ризикувати", - зазначив Франсуа Бенароя, заступник голови правління Укрсиббанку.
Дійсно, вітчизняні стандарти бухгалтерської звітності дозволяють багатьом страховикам робити "тюнинг" свого фінансового становища. "Сьогодні - завдяки звітності - всі страхові компанії виглядають платоспроможними, тому банки повинні детально оцінювати таку звітність. Але головне зусилля, яке ми повинні зробити спільно, - це перехід до другого етапу вирішення проблеми - вироблення умов оцінки банками страховиків", - вважає Олександр Нагірний, уповноважений представник Української федерації страхування.
Не секрет, що однією з умов акредитації страхової компанії є внесення нею депозиту в банк. Хоча, як показала криза, низка банків, виключаючи страховиків із списку акредитованих, не квапляться повертати їм ці депозити. "У деяких банках умовою акредитації є внесення депозиту до 30 млн. грн. А цими грошима покриваються страхові резерви, що передбачає ризик і для страховика. Величезною проблемою є і комісійні, що стягуються банками при страхуванні. Необхідно передбачити єдині умови акредитації при страхуванні КАСКО при видачі кредиту на авто та зовсім інші - при страхуванні заставного майна у вигляді житла", - упевнена Людмила Білошицька, гендиректор асоціації "Страховий бізнес".
В приватних бесідах представники страхового ринку зазначають, що банки швидше за все формально підійдуть до виконання рекомендацій АМКУ, оприлюднивши умови акредитації, але насправді до кожного страховика підходити будуть окремо.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас