Українці відмовилися від сала на користь курятини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці відмовилися від сала на користь курятини

Аграрний ринок
1537
Значний перекіс на користь недорогої курятини з року в рік підсилює стагнацію інших тваринницьких галузей. В результаті частки свинини і яловичини в раціоні вітчизняних споживачів скорочуються.
За оцінками експертів, раціональна норма споживання м'яса має складати 81 кг/рік на душу населення. Українці до цього показника недотягують. Хоча згідно статистиці за останні 15 років споживання м'яса на душу населення збільшилося на 27%: у 1995 році середньостатистичний українець з'їдав 38,9 кг м'яса, в 2009-му - вже 49,6 кг.
Проте ситуація зі споживанням м'яса в незалежній Україні розвивалася нерівномірно - порівняння щорічних обсягів споживання цього продукту показує, що з 1995 по 2004 роки воно скорочувалося (пік падіння був зафіксований в 2001 році, тоді на кожного українця припало всього лише 31,1 кг м'яса). У 2005-му показник повернувся практично на рівень десятирічної давності - українці з'їли за цей рік 39,1 кг м'яса. Таким чином, 27-процентна "надбавка у вазі", по суті, припадає лише на останню п'ятирічку. (Для порівняння: у 2009 році жителі країн ЄС з'їли на 56% м'яса більше - 88,1 кг на людину, жителі США випередили українців на 98% - 98,2 кг м'яса на людину).
За словами голови ради директорів асоціації "Союз птахівників України" Олександра Бакуменка, збільшення кількості м'яса, що з'їдається українцями, пов'язане не лише з підвищенням рівня добробуту населення, але і значною мірою із зміною структури споживання.
Так, якщо в 2005 році в продуктовому кошику українця було майже 30% яловичини і телятини (11,7 кг), 32% свинини (12,6 кг) і 35,6% м'яса птиці (13,9 кг), то в 2009-му частка м'яса птиці в раціоні різко злетіла - на 8,6%, до 44,2% (21,9 кг). В той же час обсяг споживання м'яса КРС скоротився на 7,3% - до 21% (10,8 кг). Відсоток свинини залишився практично на тому ж рівні - 32,5%, але в кілограмах за рахунок загального зростання показник збільшився на 2,5 кг
Олександр Бакуменко відзначає, що птахівництво зараз єдина галузь, яка виробляє м'яса більше, ніж при СРСР. Він пояснює це декількома чинниками. По-перше, швидкість обігу капіталу в птиці в 2,5 разу швидше, ніж у виробництві свинини, не кажучи вже про яловичину. Крім того, фермам, що займаються розведенням корів і свиней, необхідно близько 8 кг комбікорму на кожен кілограм м'яса, який вони виробляють, а для отримання одного кілограма курятини потрібно всього 2 кг комбікорму. По-друге, раніше в Україні практично не було КРС м'ясних порід.
"Перевага віддавалася в основному молочним породам. Тоді як на Заході розвивалося саме м'ясне скотарство", - уточнює Олександр Бакуменко.
І по-третє, низькі закупівельні ціни на яловичину, які на вітчизняному ринку встановилися на багато років, не могли забезпечити рентабельність і розвиток цієї галузі, що призвело до її стискування до критичного мінімуму.
В результаті в 2009 році Україна виробила 470 тис. т яловичини і 500 тис. т свинини (відповідно в 4 і 3 рази менше, ніж в 1990 році), м'яса птиці - 800 тис. т (у 1990 році - близько 700 тис. т). Проблема посилюється тим, що сьогодні свинину і яловичину виробляють 20% промислових сільгосппідприємств, решта 80% м'яса - це продукція населення. З м'ясом птиці ситуація протилежна - основний обсяг цього продукту випускають птахофабрики.
Сукупний попит споживання м'яса, за прогнозом Food and Agricultural Organization, в найближчі двадцять років щороку підвищуватиметься приблизно на 2%. Зараз в США на душу населення припадає близько 100 кг м'яса на рік, в найбільш розвинених країнах Європи - 88 кг на рік. Найбільше за останні 20 років в результаті розвитку економіки споживання м'яса на душу населення зросло в Китаї: на 400% - з 10 до 39 кг. Такі високі темпи зростання характерні для країн, що розвиваються. Схожа ситуація в Бразилії, де середнє споживання м'яса на одну людину в даний час складає 62 кг.
Практично у всіх країнах світу м'ясо залишається одним з основних продуктів харчування. Але культура його споживання у жителів різних держав визначається різними чинниками: кліматом, звичками, традиціями, у тому числі релігійними. Оскільки в Індії корова - священна тварина, вживати її м'ясо заборонено (у цій країні на душу населення припадає 1 кг м'яса на рік). Мінімальний рівень споживання відзначається і в країнах, де розвинене споживання морепродуктів (наприклад, в Японії - 2 кг м'яса на людину на рік). Крім того, в світі поступово збільшується кількість вегетаріанців. Не виключено, що через п’ять-десять років поведінка цієї категорії споживачів теж істотно впливатиме на рівень споживання м'ясопродуктів.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас