АУБ допускає дестабілізацію банківської системи у разі формування банками резервів за кредитами за рахунок збільшення валових витрат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ допускає дестабілізацію банківської системи у разі формування банками резервів за кредитами за рахунок збільшення валових витрат

Казна та Політика
436
Асоціація українських банків допускає дестабілізацію банківської системи у разі формування банками резервів за кредитами за рахунок збільшення валових витрат.
Про це сказано в повідомленні АУБ.
"АУБ попереджає: підготовлений урядом законопроект із метою збільшення податків може призвести до дестабілізації банківської системи", - сказано в повідомленні.
Відповідно до повідомлення, законопроектом №6337 банкам заборонено створювати страхові резерви за придбаними цінними паперами, із заборгованості на кореспондентських рахунках в інших банках, а також формувати резерви за наданими гарантіями, поруками і дебіторською заборгованістю.
Крім того, у результаті введення запропонованого законопроектом заниженого нормативу для створення банками страхових резервів (15% від суми наданих кредитів) і обмеження активів, з яких створюються резерви, банкам доведеться зменшити суми вже створених ними в попередні податкові періоди страхових резервів й одноразово включити ці суми у валові доходи з метою оподатковування.
Асоціація також зазначає, що внесення вищезгаданих змін до податкового законодавства є небезпечним для банківської системи, оскільки формування банками страхових резервів забезпечує її стабільність, особливо в умовах фінансової кризи, і є світовою практикою.
У зв'язку з цим АУБ пропонує залишити в 2010-2011 роках тимчасові положення антикризового закону №1533 щодо формування банками страхових резервів у податковому обліку, а надалі ввести норматив створення банками страхових резервів за всіма активними операціями у розмірі 50% від суми всіх боргових зобов'язань.
Як повідомляло агентство, законопроект №6337 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (у частині оподатковування)" зареєстрований у Раді 26 квітня.
Законопроект №6337 також пропонує: обмежити перенесення збитків у сумі 20% від їхнього загального обсягу за рік; установити формування резервів банками лише на нестандартну заборгованість; здійснювати розрахунок курсових різниць лише у разі погашення заборгованості в інвалюті.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас