Україна проводить неоднозначну політику щодо інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна проводить неоднозначну політику щодо інвестицій

Казна та Політика
788
Спрощення регулювання надходження іноземних інвестицій в Україну на тлі планів розширити повноваження Державної податкової адміністрації, зокрема на отримання без рішення суду інформації, що становить банківську таємницю, вказують на неоднозначність дій влади щодо поліпшення інвестиційного клімату, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
Юрист Міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Юлія Яшенкова, коментуючи прийнятий днями парламентом закон, що передбачає зняття обмежень в інвестиційній сфері, відзначила, що скасування посиленого контролю над надходженнями іноземних інвестицій в Україну істотно здешевить і скоротить більш ніж на два місяці процедуру їх отримання, що сприятиме їх притоку.
"Це спрощує і скорочує процедуру з 3 місяців до 3 тижнів, перш за все, за рахунок заощадження часу на відкритті інвестиційних рахунків, підготовці пакетів необхідної документації для здійснення реєстрації, а також здешевлює процедуру за рахунок економії ресурсів на комісіях, що стягуються банком за конвертацію валюти, і інших супутніх витратах", - сказала Яшенкова.
В той же час плани законодавчо розширити повноваження Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) і інших контролюючих органів можуть негативно позначитися на інвестиційній привабливості країни, відзначила Яшенкова, кажучи про пропозиції відповідного законопроекту Міністерства фінансів.
За її словами, розширення повноважень ДПАУ, зокрема, щодо отримання від банків інформації, яка становить банківську таємницю, без рішення суду, направлено на "латання дір" в бюджеті і може призвести до зловживань з боку контролюючих органів.
"Скасування норми, що зобов'язала податковий орган отримати рішення суду для розкриття йому банківської таємниці, позбавляє платника податків можливості за допомогою судового органу забезпечити навіть мінімальний контроль над обґрунтованістю цього розкриття", - відзначила Яшенкова.
При цьому вона підкреслила, що оскаржити розкриття банківської таємниці можна лише в разі порушення порядку її розкриття, передбаченого чинним законодавством.
Крім того, за словами юриста, законопроект також залишає за податковими органами право зупинити процес перевірки з можливістю пізніше відновити її на термін, що залишився. При цьому визначення випадків, коли це можливо, носить суб'єктивний характер. "Перш за все, йдеться про можливість зупинити перевірку в разі неможливості її проведення до завершення перевірок платників податків, з якими платник податків, що перевіряється, вступав у правовідносини, що дає можливість податковим органам трактувати їх на власний розсуд", - сказала Яшенкова.
"Безумовно, там, де можливі різночитання закону, створюється благодатний ґрунт для зловживань", - додала вона.
Окрім того, вона відзначила, що, якщо про проведення перевірки податковий орган має повідомляти платника податків за 10 днів, то про відновлення такої перевірки – лише за 1 день.
Директор Аудиторської фірми "ОЛГА Аудит", сертифікований аудитор Артур Сурменко у свою чергу відзначив недосконалість норм законопроекту стосовно діяльності інститутів спільного інвестування (ІСІ).
За його словами, переведення доходів ІСІ, зокрема від здійснення операцій з активами і нарахованих по активах ІСІ доходів, на систему загального оподаткування по податку на прибуток може призвести до втрати інвестиційної привабливості пайових і корпоративних ІСІ, а також фондів фінансування будівництва.
"Як результат пропонованих змін - інвестори втратять інтерес до даних форм інвестування, оскільки вони перестануть виконувати свою основну функцію - зниження тягаря оподаткування доходів від інвестиційної діяльності", - відзначив Сурменко.
Як повідомлялося, Верховна Рада 27 квітня скасувала посилений контроль за надходженням іноземних інвестицій, затвердивши закон про відповідні поправки до чинного законодавства (№6122). Прийнятий документ вносить зміни до закону про режим іноземного інвестування, скасовуючи обов'язкову реєстрацію іноземних інвестицій.
Законом передбачається скасування обмежень на дострокове погашення зовнішніх кредитів/позик і скасування вимоги щодо залучення іноземних інвестицій в грошовій формі виключно в національній валюті України.
Розроблений Мінфіном законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" пропонує делегувати ДПАУ повноваження в отриманні від банків інформації, що становить банківську таємницю, обстеженні будь-яких виробничих, складських, торгівельних і інших приміщень (об'єктів), що використовуються для здійснення господарської діяльності платників податків, а також подавати позови до суду на платників податків за порушення податкового законодавства.
На податкові органи також пропонується покласти повноваження з контролю за використанням устаткування для виробництва спирту, яке належить суб'єктам підприємницької діяльності.
Окрім того, документ передбачає розширення повноважень митних органів, а також введення штрафних санкцій для платників податків при невчасній подачі декларації про доходи фізичних осіб.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас