Королевська: Україна стане найбільшим позичальником МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська: Україна стане найбільшим позичальником МВФ

Казна та Політика
1101
В разі отримання кредиту Міжнародного валютного фонду в заявлених раніше розмірах - до 20 млрд. дол., Україна стане найбільшим позичальником Фонду за останні два роки.
Як повідомили УНІАН в прес-службі парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва, таку думку висловила глава комітету Наталія Королевська, коментуючи заяву віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка про те, що в рамках нової програми співпраці з МВФ, розрахованої на 2,5 роки, Україна може отримати 19-20 млрд. дол.
За її словами, в кризовий 2009-й рік кредит МВФ дозволив вижити українській економіці і не допустити соціального колапсу "Сьогодні для того, щоб кредити не ставали непосильною ношею для країни, їх необхідно вкладати в розвиток, а не проїдати", - підкреслила Королевська.
"В бюджеті і так закладено "на проїдання" понад 3,8 млрд. дол. під кредити МВФ, Світового Банку і випуск єврооблігацій, а також 66,2 млрд. грн. за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики. А погасити цього року заплановано всього 6,7 млрд. зовнішніх і 17,1 млрд. грн. внутрішніх запозичень. З врахуванням залучення 20 млрд. дол. за новою програмою МВФ, ми збираємося брати у борг більш ніж в 10 разів більше, ніж віддавати", - відзначила глава комітету ВР.
Вона вважає, що Україні необхідно брати кредити виключно під конкретні проекти, як це робить ЄБРР. "Без розробленої програми реформ уряду не варто залучати кредит МВФ, навіть якщо йдеться про "надхмарні" 20 млрд. дол. Спершу необхідно розробити програму реформ, презентувати її суспільству, а вже потім залучати під неї фінансування", - сказала Королівська. На її думку, перш за все, необхідно розвивати інфраструктурні проекти, що дозволить підвищити конкурентоспроможність України в найближчому майбутньому.
"Не треба забувати, що кредити потрібно повертати - і повертати з відсотками. І думати про це необхідно до отримання кредиту, а не після. Прийнятий бюджет на 2010 рік не містить жодної новації, направленої на розвиток економіки, тому залишається відкритим питання, з яких коштів планується повернення такого крупного боргу в майбутньому?" - заявила глава комітету ВР.
Як повідомляв УНІАН, в рамках нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, розрахованої на два з половиною роки, Україна може отримати кредит розміром 19-20 млрд. доларів.
Обсяг чинної дворічної програми stand-by для України, початої в листопаді 2008 року, складає 16,4 млрд. дол., з яких понад 11 млрд. дол. було виділено трьома траншами. Четвертий транш в 3,8 млрд. дол. Україна розраховувала отримати в листопаді 2009 року, проте він так і не був наданий у зв'язку з політичною нестабільністю в країні і відсутністю Державного бюджету на 2010 рік.
Місія МВФ з 24 березня по 2 квітня перебувала в Україні, де проводила переговори з українською владою про продовження співпраці. За словами віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка, Місія МВФ продовжить роботу в Україні в першій половині травня.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас