Після маївок ціни на бензин досягнуть 9 грн/л — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після маївок ціни на бензин досягнуть 9 грн/л

Енергетика
776
Небувалому надлишку нафтопродуктів удалося на якийсь час заморозити ціни як в опті, так і в роздробі. Проте, як відзначають оператори ринку, після травневих свят високооктан, з врахуванням нових акцизів на літр 95-го бензину, може подорожчати вже до 9 грн./л. В результаті титул найбільш ходового палива може перейти знову до бензину А-92.
Як і прогнозувалося, травневі свята країна зустріла з величезним надлишком нафтопродуктів, що змусило позначки на стелах заправок залишатися стабільними практично два тижні. Українські виробники не відійшли від своїх амбітних планів з переробки і таки осилять цього місяця понад 1,1 млн. т сировини. Так, за оперативними даними компанії UPECO, вітчизняні заводи в квітні сумарно випустили вже 270 тис. т бензинів і майже 300 тис. т дизельного палива, з яких лише 50 тис. т і 42 тис. т відповідно пішли на експорт.
Не зменшували аж до останнього часу високих темпів також імпортери. За 26 днів квітня в Україну було завезено понад 155 тис. т бензинів і 230 тис. т солярки. "Найбільш відчутний профіцит саме дизельного палива", - розповідають в торговому домі "Каргес", уточнюючи, що з цієї причини вже майже тиждень не торгує через ст. Коростень білоруським ДП навіть "Континіум". Нагадаємо, що нечувано високі запаси дизпалива були зафіксовані Держкомстатом ще за підсумками минулого місяця - його в резервуарах є 490 тис. т, що майже на 30% більше, ніж в березні 2009 р. При всьому цьому, відзначають нафтотрейдери, буквально в останні дні після цінового штилю відновилося цінове зростання в середньому і крупному опті.
За спостереженнями експертів "Консалтингової групи "А-95", найпомітніше подорожчали пропозиції імпортного ресурсу (на 100-150 грн./т), що пояснюється приходом нових партій палива, законтрактованих за вищими цінами. Оптовики ж, у свою чергу, відзначають зростання інтересу операторів ринку, підігріте оприлюдненням урядової ініціативи підвищити в середині травня акцизи на бензин. "Трейдери спробують заздалегідь підготуватися до нових акцизів і, думаю, в найближчі тижні почнуть активно закуповуватися про запас", - прогнозує один з полтавських оптових торговців.
Як писали "і", Кабмін пропонує парламенту збільшити акцизний збір на бензини з октановим числом 80-98 з EUR110/т до EUR172/т, а на бензини з октановим числом більше 98 - з EUR110/т до EUR200/т. Згідно з підрахунками учасників ринку, це обернеться для споживачів підвищенням роздрібних цін на паливо на 60 коп./л. і 90 коп./л відповідно. "Ми чекаємо після свят зростання цін на нафтопродукти в межах 5-10 коп./л. Якщо будуть прийняті акцизи в пропонованому розмірі, вартість А-95 на АЗС досягне вже близько 9 грн./л",- коментує ситуацію аналітик UPECO Олександр Сіренко. На його думку, донині коливань роздрібних цін не передбачається, бо заплановане на сьогодні засідання профільної експертно-аналітичної групи при Мінтопі, на якому була б поставлена крапка в "бензинових" переговорах між трейдерами і КМ., несподівано перенесли на другу декаду травня. У відомстві пояснюють відстрочення рішення паливного питання тим, що в останню хвилину міністра Юрія Бойка включили до складу делегації, що вирушає з президентом Віктором Януковичем до Білорусі.
У зв'язку з різким стрибком роздрібних цін учасники ринку і експерти чекають змін в структурі споживання марок бензину. "Не виключено, що різко зростуть продажі дешевшого бензину А-92, оскільки для багатьох автомобілістів ціна в 9 грн./л виявиться або непідйомною, або неприйнятною хоч би перший час", - міркує Сіренко.
Передумови цієї тенденції намітилися вже зараз. Так, за даними Держкомстату, продажі бензину А-95 в березні скоротилися на 25% (до 145,5 тис. т), тоді як бензину А-92 майже пропорційно збільшилися - на 24% (до 110,9 тис. т.). І за спостереженнями продавців пального, в квітні при ціні бензину А-95 в 8,19 грн./л ця тенденція лише зміцнилася. "Ми тримаємо розрив між А-92 і А-95 на рівні 50 коп./л. Це добре стимулює продажі 92-го, хоча ціновий зазор між цими високооктановими марками має складати не більше 30 коп./л",- відзначають в ТД "Каргес".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас