"Ъ": Новини про зниження рейтингу країни обвалили курс валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Новини про зниження рейтингу країни обвалили курс валюти

Валюта
9706
Курс євро відреагував на негативні новини з Греції і досяг свого мінімуму майже за цілий рік - за інформацією системи UkrDealing, міжбанк закрився котируваннями 10,5037/10,509 грн/євро проти 10,52/10,53 грн/євро днем раніше. За даними індикатора, найбільші операції укладались за курсом 10,43/10,44 грн. Дешевше європейська валюта коштувала лише навесні 2009 року - 18 травня котирування впали до 10,21 грн. Курс на готівковому ринку знизився приблизно на 10 коп. і, за даними Finance.ua, досяг 10,39/10,52 грн. Найдорожче європейську валюту продавав Укрсоцбанк - 10,62 грн., найдешевше - Артем-Банк - 10,48 грн.
Зменшення вартості європейської валюти спровоковано чутками про можливий дефолт Греції, яка, як пообіцяв міністр фінансів Греції Георгіос Папаконстантіну, 19 травня погасить держборг у розмірі $8,5 млрд. Напередодні рейтингове агентство Standard & Poor`s знизило кредитні рейтинги Греції відразу на три рівні - до рівня BB+, тобто "сміттєвого" рівня. S&P попередило кредиторів країни, що в разі реструктуризації боргів їх шанси повернути свої гроші становлять від 30% до 50%. Втім, пан Папаконстантіну заявив, що можливість реструктуризації позик навіть не обговорюється.
Для стабілізації ситуації МВФ готовий збільшити свою частку в кредитному пакеті для Греції на 10 млрд євро - до 15 млрд євро. Виділення цього пакету може бути схвалене вже 2 травня. Нагадаємо, раніше Євросоюз і МВФ планували відкрити Греції кредитні лінії на суму 45 млрд євро. Тоді курс євро підскочив відразу до 10,75 грн. Глава фракції зелених німецького бундестагу Юрген Тріттін за підсумками зустрічі з главами ЄЦБ і МВФ заявив, що допомога, швидше за все, буде збільшена до 120 млрд євро. На думку українських експертів, євро навряд чи може подорожчати найближчим часом.
"Євро падає через ситуацію в Греції. Для стабілізації цій країні потрібно 300 млрд євро, але їй виділять лише 50 млрд євро. У зв'язку з цим євро падає і ще дешевшатиме - нижче $1,3",- говорить скарбник одного з українських банків з іноземним капіталом. Ситуація може з'ясуватись не раніше другої половини травня.
"Греція дуже дестабілізує курс євро, його хитає в різні боки на різних чутках. Тому зараз складно сказати, що буде навіть через декілька днів. Швидше за все, до 19 травня, коли вирішиться, чи стане Греція банкрутом, євро триматиметься на рівні 10,5 грн.", - вважає заступник голови правління одного з банків. Втім, і після цього європейська валюта може продовжувати відчувати тиск - через проблеми інших європейських держав.
"Як наслідок зниження рейтингу (до A-.- ред.), аналогічні побоювання існують відносно Португалії. На черзі також Італія і Іспанія, - говорить генеральний директор компанії з управління активами Concorde Asset Management Григорій Пелех.- У США ж, навпаки, йде повільне, але упевнене відновлення економіки. Технічно рівень падіння в парі євро-долар - позначка 1,29. Крім того, довкола євро зараз багато спекуляцій, тому волатильність в цій парі буде істотна".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас