Експерти: Сигарети не можуть коштувати дешевше бананів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Сигарети не можуть коштувати дешевше бананів

Казна та Політика
464
Пропозиція Кабінету міністрів України підвищити акциз на тютюнові вироби знайде підтримку в стінах парламенту, вважає консультант експертної ради міжфракційного об'єднання „За духовність, моральність і здоров'я України” Олег Івченко.
Зокрема, Івченко відзначив: „Як відомо з досвіду підвищення акцизу на сигарети протягом останніх двох років, держава гарантовано отримає додаткові мільярди. Сигарети не можуть коштувати дешевше бананів. Тому підвищення акцизів, як мінімум, до 2,5 грн. з пачки - це абсолютно правильний крок, який знайде підтримку і коаліції, і опозиції”.
Нагадаємо, 23-24 квітня у Вашингтоні українська делегація представила на розгляд Міжнародного валютного фонду нову програму співпраці. За словами віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка, уряд пропонує низку заходів, які дозволять вийти на 6% дефіциту державного бюджету. „Це, в першу чергу, крупні заходи, які дають найбільші надходження. Це підвищення акцизів на тютюнові вироби, на горілчані вироби, на бензин (високооктановий)», - цитує С.Тігіпка Радіо Свобода”. За підрахунками чиновника, ці заходи дадуть бюджету додаткові 10 млрд. грн.
На думку експертів, підвищення акцизів на тютюнові вироби сприятиме не лише державним фінансам, але і позитивно вплине на сферу охорони здоров'я. „Є всі підстави і надалі підвищувати ставки акцизу на тютюнові вироби. Це дасть подвійний виграш: наповнить бюджет і зменшить тютюнокуріння в Україні”, - переконаний Костянтин Красовський, завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України.
Зростання акцизів на тютюнові вироби може принести відчутний економічний і гуманітарний ефект, підтверджує Еміль Санлі, колишній заступник керівника бюджетного департаменту МВФ. Аби зробити сигарети менш доступними, на думку Санлі, основна увага повинна приділятися збільшенню мінімального податкового зобов'язання, підвищенню специфічної ставки і її постійної індексації на рівень інфляції. Саме такі заходи і передбачає урядова стратегія підвищення тютюнового акцизу.
Уряд планує підвищити мінімальне податкове зобов'язання на сигарети з фільтром з чииних 115 грн. до 135 грн. (з 1 червня 2010 р.) і до 150 грн. (з 1 липня 2010 р.). Також має бути підвищена фіксована (специфічна) частина акцизу - з чинних 69 грн. до 80 грн. (з 1 червня 2010 р.) і до 90 грн. (з 1 липня 2010 р.).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас