"Ъ": Бюджет наповнять спиртом і бензином — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Бюджет наповнять спиртом і бензином

Казна та Політика
1846
Вперше в історії незалежної України Верховна рада ухвалила закон "Про державний бюджет" без обговорення і внесення депутатських правок. Парламенту було потрібно всього 10 хвилин, аби прийняти головний фінансовий документ країни в першому читанні і в цілому як закон. Документ з частковим підвищенням соцстандартів, ручним управлінням держборгом і витратами підтримали 245 депутатів.
Окрім фракцій Партії регіонів, блоку Литвина і Компартії, за нього проголосували 13 представників "Нашої України-Народної Самооборони", 10 - БЮТ і майже всі позафракційні депутати. Позитивне голосування стало можливим, бо вранці бюджетний комітет, на якому були присутні лише представники коаліції, затвердив його одноголосно. Алла Александровська (КПУ) пропонувала прийняти бюджет лише в першому читанні, але її прохання проігнорували.
В прийнятому бюджеті немає податкових ініціатив - раніше Конституційний суд зобов'язав уряд подавати їх в Раду окремим документом. Але вчора урядовий законопроект №6337, який повинен забезпечити в 2010 році додаткові прибутки бюджету у розмірі 16,2 млрд грн., не був розглянутий.
Податкові ініціативи в оперативному режимі обговорювалися в парламентському комітеті з питань податкової і митної політики. У розпорядженні газети "КоммерсантЪ" виявилося рішення комітету, згідно з яким більшість змін в законодавство депутати не підтримали. Вони вважають недоцільним збільшення акцизу на пиво, коньяки і напої, отримані методом бродіння (сидр і перрі), і ставки збору на спеціальне водокористування.
"Підвищення ставки акцизного збору на пиво разом з істотним збільшенням збору на водовикористання призведе до зростання собівартості цієї продукції, падіння конкурентоспроможності вітчизняних виробників пива, заміщення вживання пива міцними алкогольними напоями", - вважають члени комітету.
На їхню думку, наслідком такої ініціативи Кабміну буде знищення галузі. Підвищення ж акцизу на коньяк, враховуючи різке падіння обсягів виробництва цієї продукції, має бути поступовим, як це передбачено нинішнім законом №1883-VI, відзначають депутати.
Члени комітету погодилися із збільшенням ставок акцизу на лікеро-горілчану продукцію, тютюнові вироби, бензин і інші легкі дистиляти. У їх рішенні не містяться зауваження щодо оподаткування вина, але член комітету Олег Царьов (Партія регіонів) розповів, що він пропонуватиме знизити ставку збору для винарів. За його словами, через підвищення акцизу вирощувати виноградники і виробляти вина буде невигідно. Компенсувати скорочення надходження до держбюджету він пропонує за рахунок збільшення акцизу на бензин.
"В комітеті дискусії довкола проекту не вийшло: на засідання прийшли декілька десятків представників профільних організацій - виробників вина, тютюну, асоціації банків, але їхньої думки ніхто так і не запитав. Це новий стиль нової влади - приймати важливі документи без обговорення", - говорить заступник глави комітету Микола Катеринчук (НУ-НС). Його колега Віталій Хомутинник (Партія регіонів) вважає, що, промовчавши, представники асоціацій погодилися з пропозиціями Кабміну.
У підприємців є всього два тижні, аби вплинути на остаточну редакцію податкового законопроекту. Вже сьогодні комітет чекає зауважень галузевих асоціацій, щоб обговорити їх з Мінфіном. Необхідність швидкого доопрацювання документа викликана тим, що комітет рекомендує Раді прийняти фіскальні ініціативи в першому читанні вже 11 травня. Хомутинник упевнений, що до 14 травня закон буде прийнятий в цілому. "Складно прогнозувати, чи спрацює лобі в парламенті по акцизу на пиво, коньяки і вина. Це можливо, коли є демократія. Думаю, все буде прийнято як є", - сказав заступник глави комітету Костянтин Бондарєв (БЮТ).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас