"Ъ": Кабмін приручає економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін приручає економіку

Казна та Політика
1153
Затримавши на два тижні подачу головного фінансового документа країни, уряд вчора направив у Верховну раду проект закону №6000 "Про державний бюджет на 2010 рік". Парламенту запропоновано затвердити держбюджет з доходами 267,5 млрд грн., у тому числі загального фонду - 218,7 млрд грн. (+27% до фактичних доходів 2009 років). Витрати очікуються ще вище - 323,6 млрд грн. в цілому і 244 млрд грн. по загальному фонду (+30%). Збільшення надходжень забезпечать зростання економіки (на 3,7%), підвищення акцизів і відрахувань НБУ (до 10 млрд грн.).
Уряд практично не розраховує на кредити МВФ (закладено всього $2 млрд) і підвищує соціальні виплати не в повному обсязі. Проект держбюджету містить графік збільшення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму для працездатних громадян до кінця року до 922 грн. згідно прийнятому в жовтні 2009 року закону про підвищення соціальних стандартів. Проте розміри виплат, які залежать від мінімальної зарплати, Кабмін встановлюватиме своїми рішеннями в межах наявних в бюджеті грошей. Якщо заплановані бюджетним розкладом доходи "для забезпечення захищених статей" не виконуватимуться, уряд зможе в ручному режимі фінансувати їх за рахунок збільшення держборгу зверху певних лімітів, а низку витрат - навіть урізувати.
Не вирішує бюджет і пенсійну проблему. Прямі витрати держбюджету на пенсійне забезпечення збільшаться на 18,2 млрд грн. - до 67,8 млрд грн., а дефіцит Пенсійного фонду виявиться більшим, ніж торік, і досягне майже 30 млрд грн. Непогашені кредити фонду будуть списані. При цьому фінансова допомога обіцяна інвалідам, ветеранам Великої Вітчизняної війни, жертвам нацистських переслідувань, чорнобильцям, матерям-героїням, співробітникам бібліотек і музеїв. До 1 жовтня Кабмін має намір "вивчити питання введення соцкарточок" для оптимізації чинної пільгової системи.
Підприємствам не варто розраховувати на відшкодування ПДВ живими грошима: на ці цілі передбачено всього 24,9 млрд грн., притому що торік повернено 34,5 млрд грн. Умови погашення боргу по ПДВ цінними паперами не прописані - немає ні обсягу, ні ставки. Пізніше за них визначить сам Кабмін. "Порядок випуску ПДВ-облігацій не прописаний свідомо, що дозволить потім міняти їх умови", - вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
Зменшення ціни газу має дозволити скоротити дотації НАК "Нафтогаз України" до 3,4 млрд грн., але прямі держдотації вугільної галузі, навпаки, зростуть і досягнуть 19,4 млрд грн. У розвиток шахт обіцяють вкласти 11,4 млрд грн., а їх борг на 3,6 млрд грн. перед Пенсійним фондом - списати. Проекти під Євро-2012 можуть розраховувати на 10 млрд грн. і держгарантії по кредитах. Уряд Юлії Тимошенко звинувачували в збільшенні держборгу - при плані видачі держгарантій на 37 млрд грн. їх було надано на 72 млрд грн. (багато хто пізніше скасований). Нинішній Кабмін пропонує видати гарантії на 45 млрд грн., але їх не отримають місцеві органи влади.
За словами лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, бюджет необхідно прийняти до кінця поточного тижня. Сьогодні в 8.00 комітет Верховної ради з питань бюджету планує обговорити документ. Його розгляд проходить за скороченою процедурою, запевнив Ъ перший заступник голови комітету Володимир Макєєнко. "Це жахливо, оскільки бюджет на 92% є споживчим і залишається касою взаємодопомоги. Перезавантаження економіки, про яке говорили президент і прем'єр, знову немає", - сказав його колега по комітету Павло Жебрівський ("Наша Україна-Народна Самооборона").
Бюджет не сприяє обіцяному реформуванню економіки - Кабмін пропонує узаконити ручне управління держборгом, соціальними виплатами і боргами по ПДВ, говорить старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський. "Вихід на ринок позик понад плани - свавілля, яке призведе до розкручування інфляції", - упевнений він. А Юрчишин критикує підтримку вугільної галузі, яка залишається збитковою. "Велику частину шахт взагалі потрібно закрити, оскільки ціна видобутого вугілля неприйнятна, - погоджується з ним Дубровський.- Ці гроші краще направити на закриття шахт, переселення людей і виплату їм допомоги".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас