Пинзеник: Бюджетний дефіцит в Україні в 2010 р. очікується в розмірі 15,7% ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник: Бюджетний дефіцит в Україні в 2010 р. очікується в розмірі 15,7% ВВП

Казна та Політика
1922
Бюджетний дефіцит в Україні в 2010 році очікується в розмірі 15,7% від валового внутрішнього продукту (ВВП), вважає глава Українського фонду підтримки реформ, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.
"З врахуванням проблем "Нафтогазу України" потенційний дефіцит бюджету складає 170 млрд грн. (15,7% ВВП), а з державними гарантіями - понад 200 млрд грн. (20% ВВП)", - повідомила прес-служба економіста із посиланням на його оцінки урядового проекту держбюджету-2010.
Згідно з повідомленням, окрім офіційного розміру дефіциту на рівні 57,7 млрд грн. (5,1% ВВП), проект держбюджету передбачає витрати на капіталізацію банків у розмірі 30,5 млрд грн.
Крім того, за оцінкою Пинзеника, реальний розмір бюджетного дефіциту зростає ще на 30 млрд грн. через завищений прогноз доходів загального фонду держбюджету.
"Ноу-хау уряду є і відсутність зафіксованої цифри витрат. Норма закону щодо відповідної суми витрат не має ніякого значення, бо п'ять інших статей законопроекту дозволяють перевищувати встановлені цифри витрат", - відзначається в повідомленні.
При цьому економіст відзначає, що в українських реаліях на дефіцит перетворюються державні гарантії по кредитах: їх надання передбачене на 45 млрд грн.
"Нічого не змінюють в бюджетній ситуації і нові ціни на газ, оскільки і торік середньорічна ціна газу складала $230 (за 1 тис. куб. м), а обсяг дотацій "Нафтогазу України" з бюджету досягав майже 30 млрд грн. В той же час в бюджеті не закладено реальних джерел для покриття різниці в цінах на 0,7 млрд грн.", - додається в повідомленні.
Пинзеник також вважає, що держбюджет-2010 підсилює боргову кабалу України.
"З врахуванням гарантованого боргу в 45 млрд грн. загальна сума держборгу на кінець року досягне 446,9 млрд грн., або 41,3% ВВП, проти 33% на початок року", - сказано в повідомленні.
При цьому екс-міністр відзначає, що проектом держбюджету для уряду передбачено право автоматично збільшувати граничний розмір боргу, зокрема, на суму невиконання доходів, відшкодування заборгованості по ПДВ, додаткового оздоровлення банків.
"Для виконання всіх передбачених проектом закону витрат, навіть при отриманні запланованих коштів від приватизації в сумі 10 млрд грн., держборг України (прямий і гарантований) на кінець року повинен досягти 506,5 млрд грн. (47% ВВП)", - вважає Пинзеник.
За його оцінкою, в таких умовах профінансувати в повному обсязі заплановані витрати можна лише за рахунок нарощення боргів.
"В своїй борговій політиці уряд перевершує своїх попередників. Минулого року держборг (разом з гарантованим) зріс на 112 млрд грн. Цього року з таким бюджетом є шанс подвоїти зростання боргу (205 млрд грн.)", - резюмує Пинзеник.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас