Кують залізо, поки гаряче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кують залізо, поки гаряче

Казна та Політика
5492
Не минуло й тижня після візиту президента Дмитра Медвєдєва до Харкова, як сьогодні з робочою поїздкою до Києва прибуває не менш впливова фігура російського політикуму - прем'єр Володимир Путін. Візит покликаний продовжити нарощувати темп двосторонньої співпраці, заданий харківськими угодами президентів двох країн.
Сьогодні Київ відвідає прем'єр-міністр Росії Володимир Путін. Нагадаємо: лише минулого тижня він зустрічався з главою уряду України Миколою Азаровим - за день до візиту президента Росії Дмитра Медвєдєва до Харкова. Тоді прем'єри погодили документи, які глави держав підписали наступного дня. 21 квітня в Харкові Віктор Янукович і Дмитро Медвєдєв домовилися про зниження ціни на російський газ замість продовження на 25 років терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Севастополі.
Член комітету Ради з закордонних справ Тарас Чорновіл прогнозує, що під час візиту до Києва Володимир Путін буде концентруватися на питаннях економічного характеру, яких не торкнувся російський президент у Харкові. "Від візиту Дмитра Медвєдєва всі чекали більше економіки і менше політики, але вийшло навпаки. Володимир Путін же зробить акцент на економічних питаннях, які були відкладені на догоду політичному питанню щодо Чорноморського флоту", - сказав парламентар. Він упевнений, що російський прем'єр постарається відігратися перед Дмитром Медвєдєвим на українському напрямку. "Газова складова харківських домовленостей фактично була визначена прем'єрами двох країн за ніч перед візитом до Харкова Дмитра Медвєдєва. Але Володимиру Путіну на російському олімпі від цього не дісталося жодних бонусів. Думаю, під час київського візиту він закріпить деталі газових домовленостей і таким чином спробує завоювати для себе політичні бали", - вважає Тарас Чорновіл.
"Кремль кує залізо, поки гаряче. Побачивши, що при здачі українських позицій щодо флоту наша опозиція не змогла нічого протиставити, Росія використовує залежність українського керівництва від думки Білокам'яної, аби досягти своїх економічних цілей. Українське керівництво при цьому розглядає країну як ресурс, який необхідно максимально швидко капіталізувати", - сказав експерт Інституту зовнішньої політики Дипакадемії при МЗС Олександр Палій. Він передбачив, що Київ "готуватиметься до здачі газотранспортної системи, авіабудування і атомної галузі".
Раніше повідомлялося, що взамін на поступки щодо ціни на газ Київ був готовий, зокрема, здати в оренду "Газпрому" частину українських сховищ газу. Передбачалося також, що Україна відмовиться від контракту з американською компанією WestingHouse щодо постачань ядерного палива для українських АЕС і підпише угоду з російською компанією ТВЕЛ про будівництво в нашій країні заводу зі збагачення урану і двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Крім того, Росія претендує на контроль над Одеським припортовим заводом, концерном "Стирол", Кременчуцьким НПЗ, підприємствами "Луганськтепловоз", "Мотор-Сiч" і "Турбоатом". Також в ЗМІ з'явилися повідомлення, що уряд Росії пропонує офіційному Києву передати 50%+1 акцію авіапідприємства "Антонов" у власність ВАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація" в обмін на акції додаткової емісії згаданого підприємства.
Варто також відзначити, що, за інформацією "i", Володимир Путін планує зустрітися і з одним із лідерів української опозиції Юлією Тимошенко, до якої до її відставки з поста глави Кабміну він демонстрував доволі тепле ставлення.
За словами директора Інституту політаналізу і міжнародних досліджень Сергія Толстова, візит Володимира Путіна до України в першу чергу покликаний "позитивно вплинути на ратифікацію Києвом угоди про перебування ЧФ РФ в Криму". До речі, напередодні Віктор Янукович вніс до парламенту проект закону №0165 "Про ратифікацію угоди між Україною і РФ в питаннях перебування ЧФ РФ на території України". Тим часом депутати нижньої палати російського парламенту вирішили провести додаткове засідання Держдуми 27 квітня - для ратифікації документа про продовження терміну перебування Чорноморського флоту. У свою чергу глава блоку свого імені Юлія Тимошенко закликала демократичні сили пікетувати Верховну Раду 27 квітня - саме в день запланованої ратифікації угоди щодо продовження терміну базування російського Чорноморського флоту в Севастополі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас