Кабмін пропонує прив'язати стартову ціну української нафти до ціни імпортної сировини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує прив'язати стартову ціну української нафти до ціни імпортної сировини

Казна та Політика
287
Кабінет міністрів України пропонує визначати стартову ціну української нафти, що реалізується на аукціонах, і газового конденсату на підставі митної вартості нафти згідно з даними Державної митної служби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення біржових торгів.
Відповідна пропозиція закріплена в урядовому проекті держбюджету-2010, текст якого оприлюднено в понеділок на веб-сайті Верховної Ради.
При визначенні стартової ціни враховуватиметься надбавка за якість нафти і газоконденсату, уточнюється в документі.
В законопроекті також міститься умова про недопустимість зниження ціни на нафту або газоконденсат під час біржових торгів нижче стартових цін. В разі, якщо ціна, за якою здійснюється реалізація нафти і газоконденсату на біржових аукціонах, нижче стартової, продавець сплачує до держбюджету штраф у розмірі 100% різниці вартості між стартовою і фактичною ціною реалізації нафтової сировини.
Кабмін також пропонує встановити норму, згідно з якою передача покупцям нафти і газоконденсату здійснюється на родовищах або на вузлах обліку продавців нафти. Відвантаження придбаних на аукціонах нафти і газоконденсату здійснюється залізничним, автомобільним або трубопровідним транспортом. Спосіб відвантаження і напрям транспортування визначаються покупцем у відповідних договорах купівлі-продажу.
"Порядок організації і проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої і газового конденсату власного видобутку, зрідженого газу, визначення стартових цін на цих аукціонах, надбавок за якість для нафти сирої і газового конденсату, а також порядок визначення об'ємів реалізації на біржових аукціонах зрідженого газу для потреб населення встановлює Кабінетом міністрів України", - сказано в законопроекті.
Крім того, уряд пропонує прив'язати стартову ціну зрідженого газу для населення до рівня ціни на природний газ для населення.
Законопроект також містить незмінну норму про те, що підприємства, держчастка в статутному капіталі яких прямо або опосередковано перевищує 50%, повинні щомісячно реалізовувати на аукціонах всю (окрім об'ємів, які використовуються на власні технологічні потреби) видобуту на території країни нафту і газоконденсат.
Підприємства з вказаною держчасткою також повинні реалізовувати весь видобутий на території країни газ, у тому числі попутний, безпосередньо суб'єкту, який уповноважений урядом формувати ресурс для газопостачання населення за цінами, встановленими Національною комісією регулювання електроенергетики України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас