Авіаколапс у Європі послужить поштовхом до консолідації у сфері авіаперевезень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Авіаколапс у Європі послужить поштовхом до консолідації у сфері авіаперевезень

Казна та Політика
267
Заборона польотів у повітряному просторі Європи, пов'язана з виверженням вулкана в Ісландії, послужить поштовхом до консолідації в європейській галузі авіаперевезень, вважає аналітик Saxo Bank Крістіан Блоб'єрг.
За словами експерта, "виверження вулкана в Ісландії негативно позначилося на всій багатостраждальній авіаційній галузі Європи".
Постраждалі авіаперевізники сильно різняться за своїм типом. До їх числа входять і колишні держкомпанії, які не встигли належним чином оптимізувати базову вартість. З іншого боку, це компанії, які або встигли знизити базову вартість у минулому, або спочатку працювали в сегменті low cost; на думку Блоб'єрга, саме вони є найбільш вірогідними переможцями в майбутньому авіаційної індустрії.
"Деякі компанії, що не входили до альянсів до заборони польотів, будуть змушені об'єднуватися під тиском кредиторів. Коли хвиля консолідації наздожене Європу, залишиться 3-4 великі гравці і декілька бюджетних авіаперевізників (дискаунтерів)", - йдеться в аналітичній записці Блоб'єрга.
Троє кандидатів відомі вже зараз - це Lufthansa, KLM-Air France і альянс BA-Iberia; можливо, визначиться ще й четвертий гравець.
"Регіональні компанії, які сьогодні практикують високу цінову політику, будуть переважно витиснені через неможливість конкурувати з low cost перевізниками", - стверджує Блоб'єрг.
З часом регіональні компанії будуть об'єднані або поглинуті 3-4 основними гравцями.
Крім того, Saxo Bank чекає, що ці крупні компанії будуть зацікавлені в придбанні авіакомпаній-дискаунтерів, щоб обслуговувати всіх клієнтів в рамках одного бренду.
Авіакомпанії в Європі не були прибутковими дуже довго, і виверження вулкану лише загострило існуючі тенденції.
За оцінками Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), збитки авіакомпаній світу за період закриття повітряного простору Європи після виверження ісландського вулкану склали $1,7 млрд. 17-19 квітня, коли криза повітряного сполучення досягла піку, збитки авіаперевізників складали близько $400 млн на добу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас