Українська біржа запустить терміновий ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська біржа запустить терміновий ринок

Фондовий ринок
617
ПФТС, яка заявила про запуск термінового ринку в другому півріччі, поки жодних документів регулятору не подавала.
"Із запуском термінового ринку у торговців з'являються нові можливості: хеджування ризиків, часткове депонування коштів, можливість арбітражу. Все це дозволяє використовувати складніші інвестиційні стратегії", - говорить голова правління УБ Олег Ткаченко. Незабаром біржа почне дослідну експлуатацію, під час якої професійні учасники ринку зможуть протестувати програмне забезпечення налагодити процес торгівлі, після чого буде здійснений офіційний старт.
"Основна фішка - сам факт появи на українському фондовому ринку нового сегменту після багатолітніх розмов на цю тему. Зазвичай терміновий ринок з'являється, коли ринок базового активу ємкий, ліквідний і досить розвинений. Судячи з ситуації, у нас це вже є", - заявив "i" член ДКЦПФР Микола Бурмака.
Учасники ринку раді нововведенню. "Запуск термінового ринку буде великим проривом, оскільки в Україні подібного інструменту ще не було, і наші вітчизняні нормативні акти, зокрема, не передбачали операції і розрахунки по ниї без постачання базового активу, наприклад, для розрахункового ф'ючерсу", - говорить Дмитро Крамаров, керівник департаменту трейдингу "ІТТ-Інвест".
Зокрема, тому розробка правил була нелегким заняттям. "Не скажу, що все проходило гладко, в основному через відсутність нормативки і законодавчого регулювання. Але в цілому виконана робота була конструктивною", - говорить генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа.
Як признався Бурмака, основна складність полягала у встановленні взаєморозуміння між біржею і регулятором, для якого цей ринок теж новий. "Доводилося розбирати правила мало не по пропозиції, аби переконатися, що кожне з них відповідає законодавству, відповідає пріоритетам захисту прав інвестора і логіці функціонування термінового ринку. І це незважаючи на те, що прототип на РТС вже багато років успішно функціонує", - розповів він.
"Для активнішого розвитку даного сегменту з метою подальшого зростання обсягів торгів і капіталізації ринку необхідно внести низку змін до чинного законодавства, - підказує керівник відділу торгівлі цінними паперами компанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.- Наприклад, в частині мінімальної кількості акцій у вільному обігу, який на даний момент не дозволяє чекати істотного розширення ринку. Наш ринок досить малий для якіснішого ривка - середній відсоток акцій у вільному обігу складає 6-8%". Крім того, однією з важливих змін буде введення клірингової палати, яка дозволить істотно знизити витрати торговців і, як результат, прискорить розрахунки по операціях.
За прогнозами експертів, запуск термінового ринку позитивно позначиться і на інших сегментах, наприклад, на думку Ігоря Мазепи, ліквідність на спот-ринку зросте приблизно удвічі. А Валентин Ковбасюк, директор департаменту інтернет-трейдингу Dragon Capital, вважає, що це частково вирішить нинішню проблему із запуском повноцінної маржинальної торгівлі, яка не передбачена чинним законодавством. Проте, допускає В'ячеслав Озеров, начальник департаменту торгівельних операцій "ТАСК Брокер", спершу більшість придивлятиметься до цього інструменту, вивчаючи його особливості.
З точки зору директора департаменту торгівельних операцій інвестиційної групи "Сократ" Володимира Пономаренка, приплив приватних клієнтів в цей сегмент залежатиме від того, наскільки швидко і ефективно торгівельний майданчик і професійні онлайн-брокери здійснюватимуть підготовку і навчання. "У міру активізації інвесторів в цьому сегменті можна чекати значного збільшення обсягу торгів до кінця року", - вважає він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас