"Ъ": Росія скинула газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Росія скинула газ

Енергетика
1082
Україна і Росія домовилися про зниження на третину ціни газу, що поставляється. При цьому формально контракти не змінені, в них лише додана знижка, що дозволяє Росії у будь-який час повернутися до попередньої системи постачань.
Учасники ринку оцінюють підписані документи позитивно - вони дозволять збільшити завантаження підприємств хімічної галузі і почати їх модернізацію.
Вчора в Харкові глави "Газпрому" і "Нафтогазу" Олексій Міллер і Євген Бакулін у присутності президентів України і Росії Віктора Януковича і Дмитра Медвєдєва підписали доповнення до контракту від 19 січня 2009 року.
За словами Міллера, з 1 квітня "Газпром" продає газ Україні на 30% дешевше, ніж вказано в контракті, тобто вже в II кварталі за $230 за тисячу кубометрів замість $330. Знижка не може перевищити $100 за тисячу кубометрів. Сплачені Україною за I квартал 6,5 млрд кубометрів газу (за $305 за тисячу кубометрів) перераховуватися не будуть. В цілому із знижкою в 2010 році буде поставлено 30 млрд кубометрів газу, в 2011-2019 роках - 40 млрд кубометрів щороку. Формула ціни і умова take or pay залишаються незмінними, уточнили в "Газпромі".
В Мінпаливенерго України домовленості президентів офіційно не коментують. Але джерело в міністерстві розповіло, що ціна газу для України в II кварталі складе $234 за тисячу кубометрів. "На сьогодні це найнижча ціна російського газу в світі, окрім Білорусії і самої Росії. Але Білорусія віддала за це 50% своєї ГТС, а ми - ні", - заявив співрозмовник.
За його словами, з російською стороною буде також підписаний договір про довгочасні (на п'ять років) постачання ядерного палива, Росія буде залучена до добудови енергоблоків на Хмельницькій АЕС, а до "Об'єднаної авіабудівної корпорації" увійде АНТК ім. Антонова. Не "можна забувати і про Кременчуцький НПЗ, який Україна поверне в держвласність, а потім створить на його базі нове СП з російською нафтовою компанією", - підкреслило джерело в Мінпаливенерго.
Виробники продукції вчора позитивно оцінили знижку на газ. У "Дніпроазоті" пояснили, що підприємства хімічної промисловості України зараз завантажені лише на 40%, а це рішення сприятиме збільшенню обсягів виробництва до 85-90%.
"Якщо після перегляду договорів держава зможе знизити ціну газу для підприємств хімічної промисловості на 30%, то це означатиме одне - ми зможемо запустити роботу на повну потужність і розвиватимемося", - заявив заступник генерального директора ВАТ "Одеський припортовий завод" Володимир Севастьянов. За його словами, можна чекати, що українська хімічна промисловість знов стане інвестиційно привабливою і підприємства почнуть модернізацію.
Віце-президент "Індустріальної групи" (управляє активами "Індустріального союзу Донбасу") Олександр Пилипенко упевнений, що для металургів це рішення є дуже важливим, але ще більший інтерес воно становить для державного бюджету країни. "Бюджет підвішений і не може бути затверджений з наявним розрахунковим дефіцитом. А із знижкою на газ держава може не виділяти такі значні дотації теплокомуненерго і населенню, як це планувалося на початку року", - міркує підприємець.
Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов повідомив, що "знижка дана за рахунок зниження експортного мита при постачаннях газу до України, встановлюваній урядом Росії".
За його словами, цього року ціна збільшиться трохи. "За знижку Україні на газ повністю заплатить російський бюджет через фактичне скасування експортного мита на газ, - заявив Олександр Назаров з ІФК 'Метрополь'.- Виходить, що субсидування української економіки станеться завдяки російському бюджету цього року до $3 млрд, а в 2011 році - до $4 млрд".
Сумарні випадні доходи федерального бюджету РФ в разі виконання вчорашніх домовленостей можуть скласти $39 млрд, підтвердили в Кабміні: "Проте ці випадні доходи будуть компенсовані з інших коштів, що вивільняються". Чим саме буде компенсований 1 трлн руб. на рік, чиновник в уряді повідомити відмовився.
Частково на це питання відповів президент Росії Дмитро Медвєдєв. "Знижка на газ зараховуватиметься як частина орендної плати за перебування Чорноморського флоту в Севастополі, - сказав він.- Це не політичне, а технічне рішення, бо орендна плата збільшується на розмір знижки. Це більше питання бухгалтерського обліку, ніж змістове".
За інформацією українських джерел, компенсацією за поступки Росії в питанні ціни газу стане не лише продовження терміну оренди для ЧФ РФ, але і її низька вартість. До 2017 року Москва платитиме за свої бази $97 млн, а з 2017 по 2042 рік - $100 млн, притому що експертні оцінки, що проводяться в період президентства Віктора Ющенка, свідчили про ринкову ставку у розмірі близько $2 млрд.
В той же час російські джерела стверджують зворотне. "Питання про перебування флоту до 2017 року вирішене - орендна плата у розмірі $90-100 млн на рік списується з держборгу України перед Росією. Розмір орендної плати після 2017 року складатиме $500 млн на рік, тобто в залік піде $12,5 млрд", - вважає джерело в уряді РФ.
Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін відзначає, що значну частину випадних доходів Росія отримає за рахунок збільшення експорту до України інших товарів і послуг, а також податку на прибуток самого "Газпрому".
За розрахунками експерта, без зниження ціни російська монополія продала б Україні не більше, ніж торік, - 27 млрд кубометрів - і виручила б $6,3 млрд (після вирахування митних зборів). Зараз, міркує Корчемкін, "Газпром" продасть 36,5 млрд кубометрів за середньорічною ціною $260 за тисячу кубометрів і отримає чисті $9,5 млрд. Тобто російська монополія заплатить решту податків з $3,2 млрд додаткової виручки. "Газові договори в СНД життєздатні від одного до трьох років, а потім, як правило, міняються, - говорить Михайло Корчемкін.- У нових домовленостях 'Газпрому' і 'Нафтогазу' формула з базовою ціною $450 за тисячу кубометрів і принципом take or pay залишилася без змін".
Олег Гавриш; Наталія Гриб, Олександр Гудков
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас