Український ринок акцій в середу виріс всупереч світовому тренду, оптимізму додали газові домовленості з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій в середу виріс всупереч світовому тренду, оптимізму додали газові домовленості з РФ

Фондовий ринок
131
Український фондові майданчики в середу закрилися упевненим зростанням при досить високій активності гравців: ринок позитивно сприйняв газові домовленості між президентами України і Росії, відповідно до яких Україна отримає $100-ну знижку, що, в той же час, було очікуване учасниками торгів і не викликало різкого стрибка котирувань: за підсумками торгівельної сесії індекс "Української біржі" зріс на 1,13% - до 2587,20 пункту, індекс ПФТС - на 1,12%, до 1 021,35 пункту.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керуючий директор з міжнародних продажів і нових ринках інвестиційної групи "Сократ" Костянтин Лісничий, ринок продовжує відігравати падіння кінця минулої і початку цього тижня. При цьому зростанню сприяла новина про пониження цін на "блакитне паливо" для країни.
На тлі цієї новини почали помірне зростання ціни на акції хімічних і металургійних компаній.
У результаті учасники торгів вивели ринок в "плюс", проігнорували негативну кон'юнктуру на російських і західноєвропейських фондових майданчиках.
За прогнозами Лісничого, в короткостроковій перспективі на тлі новин по газу вірогідне зростання котирувань акцій металургійних, феросплавних і хімічних підприємств.
Першим відреагував на зниження ціни на російський газ виробник добрив "Концерн Стирол", внутрішньоденні котирування якого показували зростання більше 5%. В той же час за підсумками сесії "Стирол" додав до капіталізації лише 2,8% - зростанню котирувань перешкоджала наявність крупного продавця в папері.
Крім того, оператори ринку відзначають декілька днів підряд стійкий попит на акції компаній енергетичного сектора.
За словами аналітика інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслава Іванишина, новина про те, що Фонд держмайна ініціює скасування заборони на приватизацію стратегічних підприємств паливно-енергетичного комплексу, надала істотну підтримку акціям енергогенеруючих компаній.
За прогнозами Іванишина, в четвер ринки продовжать відігравати інформацію щодо здешевлення газу. В першу чергу, акції "Концерну Стирол", який може "пробити" рівень 100 грн. за акцію.
Крім того, аналітик чекає зростання акцій сектора енергогенерації на планах ФДМ.
На УБ акції "Західенерго" подорожчали на 2,86%, "Дніпроенерго" - на 2,18%, "Центренерго" - на 1,66%, "Донбасенерго" - на 1,3%. За оцінкою Іванишина, деякий тиск на акції "Донбасенерго" чинила негативна звітність генератора за перший квартал 2010 року.
Крім того, значний попит мали акції Стахановського вагонобудівного заводу (+4,03%).
За словами Іванишина, акції Укрнафти (+2,57%) зростали на інформації, що Міністерство палива і енергетики запропонувало повернути прив'язку ціни на енергоресурси на аукціонах до митної вартості і ввести надбавку до вартості нафти і газового конденсату українського видобутку.
Як відзначає експерт, дані, що вийшли, про збільшення частки прострочених кредитів у портфелі українських банків до 9,9% в березні практично не мали впливу на ринок: акції Райффайзен Банку Аваль подорожчали на 0,61%, Укрсоцбанку і "Форуму" подешевшали на 0,73% і 1,01% відповідно.
В той же час продовжують дешевшати акції автомобілебудівників: КрАЗ - на 3,14%, "Богдан Моторс" - на 2,85%.
В лідерах зниження також виявилися акції Алчевського КХЗ (-4,76%) і шахти "Комсомолець Донбасу" (-3,87%).
Як повідомила трейдер компанії "Фенікс Капітал" Ірина Барабанова, на іноземних ринках акцій активність по українських паперах була незначною. Дешевшали акції нафтогазових компаній (JKX, Regal Petroleum і Cadogan Petroleum) на новинах про нові умови постачання газу до України падали акції.
Незначні обсяги торгів спостерігалися з акціями "Кернел" і "Астарти", які в результаті впали на 0,88% і 1,69% відповідно.
За даними "Фенікс Капітал", на українські євробонди в середу торгувалися з помірною динамікою.
Новини про домовленість між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про зниження ціни на газ викликали зростання котирувань євробондів держхолдингу, а також суверенних випусків Україна-16 і 17, які до закриття торгівельної сесії підросли на 0,5 п. п.
Як відзначили в інвесткомпанії, в корпоративному секторі активність була нижчою, пройшло декілька операцій в квазі-суверенних паперах Укрексімбанку і муніципальних бондах Києва. При цьому обоє паперу до закриття трохи подешевшали.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас