Опитування: Промпідприємства в Україні cхвалюють газові домовленості з РФ і очікують кінцевої ціни від НКРЕ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опитування: Промпідприємства в Україні cхвалюють газові домовленості з РФ і очікують кінцевої ціни від НКРЕ

Енергетика
461
Домовленості про здешевлення російського газу потенційно підвищують конкурентоспроможність українських промислових підприємств, однак тепер багато залежатиме від кінцевої ціни газу для промислових споживачів, яку встановлює Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ). Таку думку висловили великі українські компанії.
"Наразі меткомбінат купує газ за ціною близько $305 за 1 тис куб м із ПДВ. Швидше за все, приблизно така ж ціна і залишиться, і нічого не зміниться", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" голова правління - генеральний директор "Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Володимир Бойко.
За його словами, в такому разі зміна ціни імпорту Україною газу не позначиться на цінах підприємства.
"Про те, як працюватиме підприємство, як на нього вплине зниження ціни для України, можна сказати лише після того, як будуть проведені розрахунки і стане зрозумілим, яка саме ціна буде для кінцевого промислового споживача", - зазначили у прес-службі ВАТ "Рівнеазот".
"Неможливо зараз зрозуміти або оцінити, як зміниться положення хімпрому від зниження для України ціни імпорту газу. Але, звичайно, ми очікуємо, що для "азотників" ціна знизиться. Безумовно, зараз ніхто не скаже, на скільки", - сказав агентству один з топ-менеджерів ВАТ "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ Дніпропетровської обл.).
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" член наглядової ради ЗАТ "Бахчисарайський комбінат "Будіндустрія" (АРК) Максим Нестеренко, підприємство зможе оцінити ефект від російсько-українських газових домовленостей лише після одержання ціни для промисловості від НКРЕ.
"Коли ця ціна буде зафіксована в контрактах з НАК"Нафтогаз України", коли ми отримаємо цю ціну, тоді ми і прорахуємо, наскільки для нас це буде вигідно. Адже ми не знаємо балансу НАК – може, вони взагалі не знизять для нас ціни" , - сказав М. Нестеренко.
Він уточнив, що на сьогодні "Будіндустрія" отримує газ за ціною 2619,19 грн за 1 тис. куб. м ($330,6).
Як повідомлялося, НКРЕ досі не змінювала внутрішньої ціни на природний газ, незважаючи на те, що ціна його імпорту в першому кварталі 2010 року підвищилася до $ 305,68 за до 1 тис. куб. м порівняно з $208,12 за 1 тис. куб. м у четвертому кварталі минулого року. У другому кварталі ціна сягнула $330 за 1 тис. куб. м, після чого за домовленістю президентів і урядів РФ і України "Газпром" знизив ціну на газ "Нафтогазу" приблизно на $100 за 1 тис. куб. м.
При цьому для металургів і хіміків продовжують діяти пільгові ціни на газ, які є помітно нижчими, ніж для інших промислових споживачів.
Підприємства також повідомили, що навіть з урахуванням зменшення ціни імпорту природного газу вони намагатимуться зменшити його споживання.
Зокрема, В. Бойко зазначив, що меткомбінат раніше за такого ж обсягу випуску металопродукції на годину споживав близько 240 тис. куб. м газу на годину. Наразі ж споживання становить близько 130 тис. куб м газу на годину.
За його словами, якби держава вчасно повертала податок на додану вартість, то ММК ім. Ілліча прискорив би введення в дію пиловугільної установки і ще більше знизив споживання газу.
Гендиректор додав, що газ наразі не є критичною позицією при формуванні видатків на виробництво металопродукції: "Зараз дуже зросли ціни на сировину", - констатував В. Бойко.
Хімічні підприємства повідомили, що оскільки вони більш чутливі до ціни на газ, особливо в умовах погіршення кон'юнктури на світових ринках хімічної продукції, вони схвалюють газові домовленості і сподіваються на додаткову допомогу держави, зокрема щодо захисту внутрішнього ринку.
"Безумовно, зниження ціни газу - це значний успіх. Для розуміння всієї картини: зараз світовий ринок добрив перебуває у фазі падіння - аміак впав у ціні десь на $110 на тонні, карбамід - на $70. Зниження - це перспектива, що ми зможемо працювати, а також розуміння і сподівання, що нижча ціна допоможе минути період низьких цін на добрива, відновлення яких, сподіваюся, розпочнеться вже восени ", - сказав агентству співвласник ВАТ" Концерн "Стирол" (Горлівка Донецької обл.) Микола Янковський.
У прес-службі "Рівнеазоту" додали, що, незважаючи на очевидний успіх у зниженні ціни для країни, ціна газу для українських хіміків залишається значно вищою, ніж для російських.
"Тому ми хотіли б від уряду дій із захисту внутрішнього ринку, зокрема очікуємо антидемпінгового мита від імпортованих добрив", - сказали агентству в "Рівнеазоті".
"Український хімпром залежить від тенденцій на світових ринках, де він фактично і збуває основний обсяг товару. А в цій ситуації не лише ціна газу стає для нас важливим питанням, а й дії конкурентів", - наголосив топ-менеджер "Дніпроазоту", згадавши про можливі обмежувальні мита.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас