Київоблрада переформатувалася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київоблрада переформатувалася

Казна та Політика
441
В Київській обласній раді створено коаліцію у складі фракцій Партії регіонів, "Соціалістів Київщини", блоку "Наша Україна", Української народної партії (УНП), Блоку Литвина і депутатської групи "Київщина".
Формування лояльної до нової влади більшості в облраді полегшить новопризначеним губернаторам умови роботи в регіонах, президентові дозволить безпосередньо контролювати столичну область, а учасникам коаліції - розподіляти земельні ресурси Києва на свій розсуд.
В облраді Києва офіційно створена нова коаліційна більшість "За розвиток Київщини", до якої увійшли депутати фракцій Партії регіонів, "Соціалістів Київщини", блоків "Нашої України" і Литвина, УНП і депутатської групи "Київщина". Про це вчора оголосив заступник голови Київської обласної ради Олександр Качний. За його словами, керівники депутатських фракцій і депутатської групи створили нову коаліцію з метою "соціально-економічного розвитку Київської області, забезпечення прозорої і чесної політики, налагодження рівноправного діалогу між суспільством і владою".
Сталися також зміни у складі фракції БЮТ. Як повідомив глава депутатської групи "Київщина" і екс-голова фракції БЮТ в облраді Юрій Павлов: до групи приєдналися ще чотири бютівці, які увійшли до нової більшості. "Тепер в "Київщині" 19 осіб", - відзначив Павлов.
Нагадаємо, після оголошення результатів президентських виборів у січні ц.р. лідер БЮТ Юлія Тимошенко закликала керівників фракції в місцевих радах перейти в опозицію до нової влади. У зв'язку з цим 9 квітня ц.р. 15 бютівців, які бажають працювати з новою владою, а не в опозиції до неї, створили депутатський гурт "Київщина". Покоряючись заклику Тимошенко, голова облради бютівець Володимир Майбоженко подав заяву про відставку, проте пізніше відкликав її.
Створення "Київщини" і її перехід в коаліцію з регіоналами позбавило БЮТ більшості голосів у столичній облраді. Нагадаємо, за результатами виборів 2006 р. депутатські крісла в облраді отримали 66 представників фракції БЮТ, 16 членів Блоку "Наша Україна", сім - Народного блоку Литвина, шість - Блоку Костенка і Плюща, 14 соціалістів і 11 членів Партії регіонів. Всього в Київській обласній раді 120 депутатів. У травні 2006-го в обласному парламенті була створена коаліція у складі БЮТ, соціалістів і блоку "Наша Україна".
Окрім створення коаліції, депутати Київської облради також вибрали голів постійних комісій. Таке рішення підтримали 73 депутати. Як повідомив депутат Київської облради Олександр Великодній (фракція БЮТ), "всі комісії переходять до нової більшості". При цьому бютівець запропонував облраді залишити опозиції комісію зі свободи слова і інформації.
Депутат Ради Володимир Бондаренко розповів, що наслідком створення нової коаліції стане переформатування всієї представницької влади в області і призначення нового керівництва. Політична новина стала можливою через вихід з нинішньої коаліції окремих фракцій і депутатів, які побачили можливість працювати з новою владою. За словами Бондаренка, перебіжчикам вигідно працювати на стороні сили, що перемогла в країні, - вони отримають доступ до земельних ресурсів столиці. "Велику роль у формуванні "Київщини" зіграв куратор Київської області від БЮТ депутат Ради Богдан Губський", - стверджує Бондаренко.
У свою чергу член парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Олександр Чорноморов (ПР) вважає формування нової коаліції в облраді природним процесом, викликаним зміною керівництва країни. "Бізнес також змушений шукати свого щастя в нової влади", - відзначив депутат. За прогнозами депутата, неминучою є і зміна керівництва облради столиці. Раніше депутати вже збирали голоси за відставку Майбоженка, проте набралося лише 50, при необхідних 80. Створення нової більшості може наблизити день звільнення голови облради.
Крім того, глава держави вже почав активно міняти кадри в регіонах. Так, низкою своїх указів від 17 квітня президент Віктор Янукович змінив глав районних адміністрацій в Закарпатській, Київській і Луганській областях. Причини створення нової більшості в облраді, на думку експертів, досить прозорі - таким шляхом нова влада намагається узяти область під контроль. Глава Центру політичного аналізу "Пента" В'ячеслав Фесенко прогнозує, що переформатування структури облрад відбуватиметься і в інших областях, які поки не перебувають під прямим контролем Партії регіонів. На його думку, для новопризначених губернаторів наявність лояльної більшості в облрадах спростить процес прийняття міських бюджетів і, що саме головне, вирішення земельних питань. "Далі кадрові зміни настають в областях центральної України", - відзначив експерт. У західних регіонах, на думку політолога, міняти кадри буде складніше, з огляду на те, що там домінує опозиція і переманювати депутатів на свій бік прибічникам президента доведеться по одному.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас