ЄЦБ: Греції необхідна фінансова допомога в 80 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: Греції необхідна фінансова допомога в 80 млрд євро

Казна та Політика
946
Член виконавчої ради Європейського центробанку (ЄЦБ) Аксель Вебер оцінює фінансову допомогу Греції в 80 млрд євро, що значно більше, ніж передбачалося раніше.
За словами Вебера, для того, щоб уникнути дефолта, грецькій економіці будуть потрібні додаткові фінансові вливання. При цьому ситуація з державним боргом Афін погіршується, і "цифри постійно міняються", передає Reuters слова Вебера, посилаючись на американські ділові ЗМІ, повідомляє РБК.
Крім того, член виконавчої ради ЄЦБ указує, що наразі важко визначити конкретний об'єм фінансової допомоги, який буде потрібний Греції. Кажучи про це, А.Вебер провів паралель з провідним німецьким банком Hypo Real Estate, в ситуації з яким економісти також не змогли відразу передбачити точний об'єм фінансових вливань (у 2008р. уряд Німеччини виділив 52 млрд євро на підтримку банку, проте цих грошових коштів було недостатньо, і в листопаді 2009р. влада ФРН виділила додатково 3 млрд євро як фінансову допомогу банку).
Варто також відзначити, що в розпорядження агентства потрапив документ ЄЦБ, в якому наголошується, що ситуація, що склалася навколо грецьких банків, все ще дуже непроста і найближчим часом може погіршати. "Ситуація з ліквідністю грецьких банків все ще залишається складною і надалі може погіршати", - йдеться в документі.
За словами представників ЄЦБ, на ринках збереглися побоювання щодо подальшого майбутнього Греції, навіть не дивлячись на схвалений недавно план допомоги Афінам. "Навіть не дивлячись на рішення, прийняті під час засідання глав держав зони євро і Єврогрупи, напруга на фінансових ринках продовжує наростати", - підкреслюють в Центробанку.
На початку квітня Євросоюз і МВФ домовилися про виділення Греції фінансової допомоги об'ємом до 45 млрд євро. Кошти будуть доступні тільки у разі відповідного звернення з боку Афін, яке досі не поступало. Тоді ж були узгоджені і інші питання надання позики. Зокрема, Греції належить у разі отримання кредиту виплачувати по ньому близько 5% річних. Така ставка нижча за середню ринкову величину, проте все ж таки перевищує відсоток, під який зазвичай видає кошти МВФ.
Наразі Греція переживає серйозну боргову кризу. Дефіцит держбюджету країни досяг за підсумками минулого року 12,7% ВВП. Недавно з'явилася неофіційна інформація, що цей показник може бути переглянутий у бік ще більшого збільшення - до 14% від ВВП. Проте вже до кінця поточного року уряд країни повинен скоротити бюджетний дефіцит на 4 процентних пункту, а до кінця 2012р. цей показник повинен бути знижений до рівня нижче 3%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас