Торговці хочуть оцифруватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговці хочуть оцифруватися

Фондовий ринок
796
Запровадження електронного документообігу (ЕДО) було передбачене ще минулою концепцією розвитку фондового ринку, законодавство для цього вже прийняте, інфраструктура теж створена, тому починати треба прямо зараз.
Фондовики вважають, що на ринку є низка проблем, без вирішення яких неможливо повернути фондовий ринок навіть на докризовий рівень, що вже говорити про подальший розвиток. Президент ФК "Автоальянс" Анатолій Отченаш упевнений, що найнеприємніший висновок, який можна зробити, полягає в тому, що фондовики розписалися в своїй нездатності залучити ресурси в економіку через корпоративні цінні папери. "Ті копійки, які інвестори нарешті понесли в ІСІ, теж можуть виявитися тимчасовим явищем. Хоча сам факт обнадіює", - говорить Отченаш.
За словами директора ФБ "Перспектива" Станіслава Шишкова, за попередні два роки деякі цінні папери показали свою неспроможність, тому терміново потрібні нові інструменти. "Враховуючи обсяги free float за два роки і те, що акції на біржі обернулися лише кілька разів, створити дійсно диверсифікований портфель неможливо, - вважає Шишков. - Якщо до цього додати дефолтні облігації, висновок очевидний: потрібні нові папери". Зокрема, більші перспективи в термінового ринку і держоблігацій.
В той же час, як підкреслив президент ІГ "ТАСК" Сергій Бродович, рушійною силою ринку залишаються внутрішні інституційні інвестори. "У деяких фондах грошей в рази більше, ніж у всіх трейдерів, які торгують на біржі, - пояснив Бродович. - А іноземних інвесторів на ринку немає, і скоро вони не з'являться".
Тому, вважає експерт, одним з наболілих питань залишається методика оцінки активів. "Ми змушені оцінювати облігації, навіть дефолтні, за номіналом, а депозити - по сумі вкладу. Тому інвестор, який виходить з фонду в інтервальний термін, опиняється в більш виграшному становищі, ніж той, що залишається у фонді. Це дискримінація", - упевнений Бродович. Крім того, за словами президента ІГ "ТАСК", якщо у фонді багато токсичних активів, він відмовляє інвесторам в можливому виході до закінчення дії фонду. "Це відлякує інвесторів", - говорить експерт.
Не все гладко і з операціями репо. Цей інструмент активно використовується, але в податковій звітності відображається як два договори, а не один. "Якщо я купив на 25 млн. паперів з дисконтом 20%, то в звітності виходить прибуток, - говорить президент ІГ "ТАСК". - Доводиться або виходити з паперів перед здачею звітності, або платити податок".
Проте податкова звітність бентежить учасників ринку значно менше, ніж необхідність подати документи в паперовому вигляді у всі встановлені інстанції. "Зараз ми подаємо звіти, товщина яких вимірюється десятками сантиметрів. Вже півметрова. І це четвертим розміром шрифту", - ілюструє голова правління Української біржі Олег Ткаченко.
Тому перспектива спілкуватися з регулятором, використовуючи електронний документообіг і цифровий підпис, викликає на біржах зрозумілий ентузіазм. До того ж, на думку Анатолія Отченаша, впровадження ЕДО дозволить боротися з інсайдерською інформацією, забезпечить ІСІ тими даними, без яких існування ІСІ доволі проблематичне, а також простимулює біржову торгівлю. Якщо врахувати, що кожен учасник ринку фактично вже задіяний в ЕДО (як мінімум з фінмоніторингом і податковою), введення системи на фондовий ринок має пройти без особливого скрипу.
ДКЦПФР обіцяє всіляко сприяти. "Комісія не лише знає про проблеми, але і розуміє, як вирішити кожну з них, що і робить, - заявив член ДКЦПФР Олексій Петрашко.- Складність в тому, що вирішення однієї проблеми не тягне за собою автоматичне рішення інших, тому працювати потрібно планомірно і послідовно". За словами Петрашка, розробка відповідного нормативного документа буде завершена протягом двох місяців.
За словами члена ДКЦПФР Миколи Бурмаки, існує дві площини цього питання: технологічна і смислова. "В період здачі звітності працівникам комісії доводиться пробиратися до робочого місця між стосами паперів. Це кам'яний вік, - погоджується представник регулятора. - Але технологічну частину комісія може вирішити сама, і лише в рамках бюджету, тому до кінця року нічого не буде зроблено. В кращому разі це завдання на 2011 р."
А ось зміна змістовного компонента – завдання, яке цілком можна вирішити найближчим часом. "Інформації не буває мало чи багато, її буває достатньо або недостатньо для прийняття рішення. А сьогодні лише аналітика ДКЦПФР зможе створити (навіть у інвестора з Антарктиди) повне уявлення про те, що таке український фондовий ринок. СРО можуть це зробити лише в своєму сегменті", - нагадав Бурмака.
Крім того, з регулятора ніхто не зніме обов'язку стежити за переміщенням сміттєвих акцій, роботою токсичних активів і інших неприємностей, тому відповідну інформацію ДКЦПФР все одно має отримати. "Якщо регулятор перерахує, які дані йому потрібні, ринок зможе лише обговорити, в якій формі їх надати, але ніяк не відмовиться це зробити", - відзначив чиновник.
Лише потім, на думку Бурмаки, доцільно впритул зайнятися рішенням питання з електронним документообігом і цифровим підписом. "Поки що податкова говорить, що не розуміє, що таке електронний підпис, - жартує член ДКЦПФР Сергій Бірюк. - Але вона скоро освоїться і скаже, що не розуміє, що таке паперові документи. Тоді ЕДО на фондовому ринку стане вчорашнім днем. Не дай бог нам такого діждатися".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас