"Ъ": Банк "Надра" поділять порівну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банк "Надра" поділять порівну

Казна та Політика
5546
Зволікання з докапіталізацією банку "Надра" збільшило його потреби в інвестиціях до 10 млрд грн. Власник Group DF Дмитро Фірташ не готовий самостійно вкласти таку суму, тому, заручившись підтримкою НБУ, запропонував уряду на паритетних началах збільшити капітал "Надра". У Світовому банку вважають, що в такій ситуації банк краще ліквідувати.
Правління Нацбанку увечері 15 квітня прийняло рішення рекомендувати Кабінету міністрів націоналізувати банк "Надра" спільно із стратегічним інвестором в долях 50%/50%, розповіло джерело в НБУ. "Це була пропозиція Василя Пасічника (заступник голови НБУ), яку підтримали. В понеділок постанову має підписати Володимир Стельмах, і рішення залишиться за урядом", - сказало джерело. За його словами, стратегічний інвестор - Дмитро Фірташ - не готовий самостійно збільшити капітал банку на велику суму, тому і просить участі держави.
В Нацбанку повідомили: "Спочатку ми оцінювали необхідність докапіталізації банку 'Надра' в 6 млрд грн., потім - в 7 млрд грн., а тепер бачимо, що потрібно не менше 10 млрд грн., і то не факт, що вистачить". Зараз статутний капітал "Надра" (390,36 млн грн.) - найнижчий серед 34 банків I-II груп. Власниками банку були кіпрські компанії Novartik Trading Ltd (60,99% акцій) і Manmade Enterprises Ltd (30,74%).
В НБУ вважають, що Кабмін може вирішити долю банку "Надра" найближчими днями, оскільки віце-прем'єр з економічних питань Сергій Тігіпко в четвер заявив, що для прийняття рішення їм необхідні лише пропозиції НБУ. За інформацією джерел, в суботу міністр фінансів Федір Ярошенко зустрічався з представниками НБУ і націоналізованих банків для уточнення реальних масштабів їхніх проблем. У Кабміні не відкидають можливості ліквідації "Надра", пояснюючи пропозицію НБУ прагненням повернути 7,1 млрд грн. виданого банку рефінансування, відзначили джерела. Вчора представники Group DF були недоступні для коментарів.
У Світовому банку, який в 2009 році брав участь у розробці процедури націоналізації українських банків, підтримують ідею ліквідації "Надра". "Наша думка - якщо рятувати банк 'Надра', пропонуючи його інвесторам, то вони мають бути з чудовою репутацією і коштами.
Репутація інвестора - умова номер один, але ми поки не бачимо такого хорошого інвестора, - заявив координатор проектів Світового банку по Україні, Білорусії і Молдавії департаменту розвитку приватного і фінансового сектора регіону Європи і Центральної Азії Маріус Вісмантас.- А якщо такого інвестора немає, то банк краще ліквідувати". На його думку, ліквідація "Надра" не зробить значного впливу на банківську систему: "Ринок працює без 'Надра' більше року". За даними НБУ, на 1 січня банк "Надра" займав 11-е місце по активах (24,85 млрд грн.). Позиція Міжнародного валютного фонду відрізняється: у проекті листа вказується вимога до стратегічного інвестора докапіталізувати "Надра" самостійно до кінця червня.
Банкіри не підтримують ліквідацію системного банку, оскільки вона позначиться на всіх установах, хоча і не так сильно, як могла б рік тому. "Якщо є можливість зберегти такий великий банківський інститут, як 'Надра', потрібно нею скористатися, - вважає голова правління банку 'Фінанси і Кредит' Володимир Хливнюк.- Врятувати великий банк з великою кількістю клієнтів - завжди краще, ніж втратити його".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас