"Ъ": Три компанії претендують на придбання "Запоріжсталі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Три компанії претендують на придбання "Запоріжсталі"

Казна та Політика
1104
До списку претендентів на покупку "Запоріжсталі" увійшли три компанії: південнокорейська Posco, найбільша в світі сталеливарна компанія ArcelorMittal і російська "Сєвєрсталь", повідомило агентство Steel Business Briefing (SBB). Зараз вони проводять due diligence холдингу. Подачу попередньої заявки на покупку "Запоріжсталі" поки підтвердили лише в Posco, відзначає SBB. У "Сєвєрсталі" цю інформацію не коментують, але джерело, знайоме з ходом підготовки операції, запевнило, що російська компанія планує брати участь в аукціоні. Представник ArcelorMittal Жан Лазар від коментарів відмовився.
Джерело в Midland Group (контролює "Запоріжсталь") розповіло, що продаж меткомбінату може відбутися не раніше літа 2010 року. За його словами, до 2009 року власникам "Запоріжсталі" надходили пропозиції про продаж компанії за $4 млрд. "Тоді ця пропозиція була відхилена. Сьогодні, звичайно, такі суми вже не пропонують", - відзначив співрозмовник в Midland Group. Він додав, що, окрім вищезгаданих компаній, є і інші претенденти, але назвати їх відмовився. У компанії не виключили, що частково операція може бути сплачена акціями.
"Запоріжсталь" – четвертий по величині виробник сталі в Україні, спеціалізується на виробництві прокату (4 млн т в рік). Найбільші власники – Едуард Шифрін, Алекс Шнайдер (акціонери Midland Group), Ігор Дворецький, Віталій Сацький (разом володіють 96,7% акцій підприємства). Окрім меткомбінату, до холдингу входять "Запоріжкокс" (41%), Запорізький залізорудний комбінат (29%), Запорізький вогнетривкий завод, Луганський трубний завод, "Трубосталь", декілька ломопереробних підприємств, збагачувальна фабрика "Шолоховська" (Ростовська область, РФ) і мережа металобаз в СНД і світі.
Це не перша спроба продати "Запоріжсталь". В середині 2009 року Едуард Шифрін і Алекс Шнайдер вели переговори про продаж холдингу своїм бізнес-партнерам Ігорю Дворецькому і Віталієві Сацькому, але тоді угода не відбулася через кризу. Зараз продавцями виступають всі чотири акціонери, і на тлі зростаючого ринку, можливо, їм удасться знайти покупця, вважає аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Сергій Айда. За його підрахунками, вартість всього холдингу складає $1-1,5 млрд.
Аналітики по-різному оцінюють перспективи "Запоріжсталі". Компанія є неінтегрованим холдингом і працює на мартенівських печах, що знижує рентабельність виробництва, говорить Борис Красножонов з "Ренесанс Капіталу". Проте вона виробляє в основному продукцію хорошої якості і з високою доданою вартістю, яка має попит на експортних ринках, додає глава аналітичного відділу UBS Олексій Морозов. В майбутньому мартенівські печі можна замінити на доменні, відзначає він. Але, уточнює джерело в одній з російських меткомпаній, для цього буде потрібно $1,5-2 млрд інвестицій.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас