Підйом німецької економіки буде стабільним, але не дуже потужним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підйом німецької економіки буде стабільним, але не дуже потужним

Казна та Політика
157
Представлений у Берліні, традиційний весняний прогноз провідних економічних науково-дослідних інститутів можна вважати досить оптимістичним. Експерти суттєво скорегували вбік підвищення свій попередній прогноз, даний минулої осені (1,2 відсотка), і тепер виходять з того, що в 2010 році валовий внутрішній продукт (ВВП) Німеччини збільшиться на 1,5 відсотка. У наступному році, на їх думку, динаміка росту трохи знизиться і складе 1,4 відсотка.
Таким чином, після найтяжчої за всю історію ФРН рецесії, яка призвела в 2009 році до скорочення ВВП на цілих 5 відсотків, найбільша економіка Європи повертається до досить типових для минулого десятиліття помірних, але стабільних темпів росту. Розраховувати на могутніший підйом і, відповідно, більш швидке повернення німецької економіки на докризовий рівень, на думку вчених, не варто. Вони вважаються, що до показників 2008 року країна повернеться лише в 2013 році.
Незважаючи на не дуже високі темпи економічного росту, Німеччина зможе знизити рівень безробіття з нинішніх 8,5 відсотка до 7,6 в 2011 році, переконані автори весняного прогнозу. Про їх зрослий оптимізм свідчить і той факт, що вони більше не рекомендують Європейському центральному банку (ЄЦБ) продовжити для стимулювання економіки зниження облікових ставок у єврозоні. Щоправда, представники провідних економічних інститутів не бачать підстав і для підвищення ставок, а тому виступили з досить несподіваним прогнозом: на їх думку, ЄЦБ почне посилювати свою кредитно-грошову політику не раніше другої половини 2011 року, тобто приблизно на рік пізніше, ніє дотепер вважалося.
У складанні традиційних макроекономічних прогнозів для німецької та світової економіки два рази на рік беруть участь у цілому вісім економічних науково-дослідних інститутів: п'ять німецьких, два австрійські і один швейцарський. Уряд Німеччини бере їх висновки за основу при складанні власних прогнозів народногосподарського розвитку країни. Крім того, представлені цифри служать орієнтиром для оцінки очікуваних податкових надходжень і тим самим впливають на формування урядової політики.
За день до публікації весняного прогнозу не вхідний у коло його авторів Німецький інститут економічних досліджень (DIW) у Берліні виступив із власними оцінками перспектив Німеччини. Вони виявилася більш оптимістичними: зростання ВВП складе, на думку експертів DIW, у нинішньому році 1,7 відсотка, а в наступному - 1,8 відсотка.
Берлінські вчені, як і їх колеги, що складали традиційний весняний прогноз, закликають уряд Німеччини приділити основну увагу зниженню непомірно зрослого державного боргу. Експерти восьми інститутів вважають, що дефіцит бюджету досягне цього року 4,9 відсотка від ВВП, а в наступному знизиться до 4,2 відсотка, що як і раніше суттєво більше припустий згідно з європейським Пактом стабільності 3 відсотків. Інститути закликають правлячу коаліцію перейти з 2011 року до безпрецедентного в історії країни режиму економії, що включає широкомасштабне скорочення субсидій і скасування численних пільг, і оголоршують нереалістичними виношувані в Берліні плани зниження податків.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас