Диференціація тарифів на житлокомпослуги залежно від доходів громадян незаконна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Диференціація тарифів на житлокомпослуги залежно від доходів громадян незаконна

Казна та Політика
292
Пропонована диференціація тарифів на житлово-комунальні послуги залежно від доходів громадян порушує Конституцію в частині звуження змісту і обсягу чинних прав і свобод і суперечить державній політиці в даній сфері, вважає старший юрист юридичної фірми Magisters Арсеній Мілютін.
Так він прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" заяву Міністерства з питань житлово-комунального господарства про розробку механізму диференційованого тарифоутворення на комунальні послуги залежно від доходів громадян.
"Встановлення спеціальних підвищених тарифів на комунальні послуги для "багатих" суперечить принципам державної політики в даній сфері", - сказав Мілютін.
Як передбачає чинне законодавство, пояснив він, держполітика у сфері комунальних послуг базується, зокрема, на принципі забезпечення рівних можливостей доступу до отримання мінімальних норм таких послуг для споживачів незалежно від майнового стану.
Окрім того, юрист відзначив, що ст. 22 Конституції, у свою чергу, унеможливлює звуження змісту і обсягу чинних прав і свобод.
Так, за його припущенням, спроба звузити права "багатих" у сфері тарифоутворення на комунальні послуги натрапить на конституційну заборону.
Крім того, Мілютін висловив думку, що розробка диференційованого підходу до оплати комунальних послуг має виключно ситуативний характер в умовах значного дефіциту державного бюджету.
Як повідомлялося із посиланням на міністра з питань житлово-комунального господарства Олександра Попова, міністерство розробляє механізм тарифоутворення, при якому вартість комунальних послуг для спроможних громадян буде вища, ніж для незахищених верств населення.
За його словами, в даний час населення платить лише 30% за газ, куплений в Росії. "Одна річ, коли це платить людина з низьким доходом, інша - якщо це мільйонер, людина з досить високими доходами. Тому питання цього року, вочевидь, в цьому плані буде переглянуте", - сказав Попов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас