Державних банків стане більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державних банків стане більше

Казна та Політика
992
На думку експертів, таким чином створюються умови для емісійного фінансування бюджету через покупку рекапіталізованими банками ОВДП. Ще однією причиною може бути бажання Дмитра Фірташа передати банк "Надра" державі.
Джерело в Мінфіні повідомило, що заступник міністра фінансів Вадим Копилов, який займається зараз роботою з проблемними банками, пропонує збільшити в держбюджеті-2010 витрати на рекапіталізацію комерційних банків з 10 до 30 млрд. грн. Одним з аргументів такого збільшення "банківського фонду" є прогнозована урядом девальвація гривні (у проект бюджету закладається прогноз курсу на рівні 8,3 грн./$1).
"Економіка стоїть, і якщо спостерігатиметься девальвація гривні, пов'язана з поверненням зовнішніх боргів і необхідністю НАК "Нафтогаз" оплачувати газ за новими цінами, банкам знову доведеться зіткнутися з погіршенням якості кредитних портфелів", - говорить екс-заступник голови Національного банку Сергій Яременко.
В першу чергу проблеми можуть торкнутися банківських установ з іноземним капіталом, велика частина активів яких сформована у валюті. Проте страждати будуть і банки з українським капіталом, яким доведеться пережити другу хвилю вилучення гривневих депозитів (середній термін розміщення яких зараз складає один-три місяці) і конвертацію їх у валютні вклади, платити відсотки по яких можливо лише за рахунок знов залучених депозитів (оскільки, згідно нормативній базі НБУ, банки не можуть видавати валютні позики клієнтам, що не мають валютної виручки).
Не варто забувати і про пропозицію Світового банку до НБУ підвищити норматив адекватності регулятивного капіталу з 10% до 12-14% за результатами другого етапу стрес-тестування банків. Ці результати НБУ повинен обробити до кінця квітня. Підвищення нормативу адекватності капіталу є однією з умов фінансування другої частини проекту СБ по реформуванню українського фінансового сектора на $350 млн.
Ще однією причиною можливого збільшення "банківського фонду" може бути бажання бізнесмена Дмитра Фірташа передати банк "Надра" державі. За словами одного з членів фінансового комітету Верховної Ради, Фірташ найближчим часом повинен прийняти рішення про те, чи має намір він розвивати банк самостійно, або ж дасть згоду на його рекапіталізацію.
Банку дійсно не перешкодять гроші. "Дефіцит власного капіталу банку "Надра" на початку кризи складав 5,5 млрд. грн., а зараз, за нашими оцінками, може досягти і 7 млрд. грн., - говорить аналітик ІФ "Інтерфон" Вікторія Кернеш. - Вкласти таку суму в банк може лише держава". За словами експерта, контроль над менеджментом рекапіталізованого банку дозволяє зацікавленим особам перекладати активи банку на обслуговування в афілійовані колекторські компанії. "Держбанку легко перекласти проблемний кредит на прострочення, сформувати під нього резерви за рахунок державного капіталу, а потім продати кредит колекторам", - коментує можливі варіанти заробітку на держбанках Кернеш.
Тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська коментувати інформацію про можливу рекапіталізацію установи відмовилася "до рішення питання Національним банком".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас