Лави лизингодавців рідшають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лави лизингодавців рідшають

Фондовий ринок
594
За даними Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, в 2009 р. список компаній, що надають послуги фінансового лізингу, скоротився на 14 компаній, а за перший квартал 2010 р.- ще на 24. Учасники ринку допускають, що скорочення продовжиться в першу чергу за рахунок відмирання невеликих компаній, що не мають афілійованого банку або автовиробника.
Як показали результати дослідження ситуації на ринку лізингу в 2009 р., проведеного Держфінпослуг і Українським об'єднанням лізингодавців, обсяг нових договорів на ринку фінансового лізингу в 2009 р. знизився на 75%.
За словами заступника глави Держфінпослуг Валентини Левченко, за минулий рік було укладено договорів на загальну суму 2,47 млрд. грн., тоді як в 2008 р. цей показник досягав 9,98 млрд. грн., а в "зоряному" 2007 р.- 16,88 млрд. грн. При цьому загальна вартість чинних договорів на ринку втрималася на рівні 2008 р. і склала 27,2 млрд. грн.
За даними асоціації, середня вартість чинного договору за минулий рік збільшилася на 62% і складає приблизно 1,65 млн. грн. Також відчутно зросла питома вага договорів на термін 5-10 років (на 9,36%), а договорів на термін понад 10 років збільшився на 0,9%, тоді як короткострокових (до двох років) договорів стало менше на 2,5%, а середніх (два-п'ять років) - на 7,56%.
Ключовою лізингоємкою галуззю залишається транспорт (59%). За ним ідуть сільське господарство (11,5%) і будівництво (11%). Причому, за словами голови ради директорів асоціації, генерального директора компанії "Євро Лізинг" Романа Іваненка, частка першого серйозно зросла і тенденція до збільшення зберігається, а третього - навпаки. "Питома вага транспорту і сільського господарства збільшилася відповідно на 7,87% і 2,09%, будівництва - зменшився на 4,32%", - відзначив він.
Поки що компанії більше орієнтуються на крупних клієнтів-юросіб. Роздрібний сегмент цікавий лише дочкам виробників і дистриб'юторів. "У 2009 р. в рейтингу лізингодавців на пристойних позиціях виявилися дві компанії, інтегровані в автомобілебудівні холдинги. У виробників просто не було вибору, - пояснює Іваненко.- Оскільки банківське фінансування зараз практично недоступне, лізинг став порятунком як інструмент підтримки продажів". На думку експерта, таких компаній на ринку з'являтиметься все більше. Зросте і частка дочірніх банківських компаній. "Це станеться не тому, що такі компанії збільшать активність, - уточнює він.- Вони зуміли вижити під час кризи завдяки підтримці іноземних материнських банків".
У свою чергу незалежні компанії середньої ланки поступово будуть покидати ринок. "Вони вже зараз практично не укладають нових договорів, лише доводять до кінця ті, що вже є. Через два-три роки вони просто помруть своєю смертю", - говорять експерти.
За словами генерального директора "Райффайзен лізинг Аваль" Петера Оберауера, обсяг лізингових операцій в Україні торік склав 0,1% від європейського. "Лізинговий ринок в Європі в 2009 р. знизився на 28%, тобто значно сильніше, ніж європейська економіка в цілому. Обсяг склав EUR226 млрд.",- відзначив він. В той же час, за словами експерта, відновлення цього ринку відбувається вищими темпами, ніж банківського. Зокрема, тому можна розраховувати на посилення проникнення лізингу в економіку України, яке, за даними Левченко, в кращі часи ледве досягало 8%, тоді як в Європі в середньому тримається на рівні 25%.
Полегшити ринку життя має прийняття змін до законодавства, розроблених асоціацією. За словами глави юридичної групи УОЛ Тетяни Федорової, відповідний законопроект перебуває на обговоренні в податковому комітеті парламенту, і існує вірогідність його прийняття найближчим часом. Документом, зокрема, передбачено скасування ПДВ на відсотки по лізингу і комісійні платежі, а також скасування повторного стягнення пенсійного збору.
"Сьогоднішня система оподаткування лізингових операцій є дискримінаційною в порівнянні з банківським кредитуванням, - відзначає Роман Іваненко.- До того ж вона відвертає від лізингу неплатників ПДВ, яким цей податок істотно збільшує платежі".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас