ДПАУ пропонує мінімізувати обіг готівкових коштів у розрахунках між СПД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ пропонує мінімізувати обіг готівкових коштів у розрахунках між СПД

Казна та Політика
3734
Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) звернулася до Національного банку і законодавчих органів з пропозицією обмежити готівкові розрахунки між суб'єктами підприємницької діяльності (СПД) і перевести їх в безготівкову форму, повідомив заступник глави ДПАУ Сергій Лєкарь на брифінгу в четвер.
"Нам, можливо, необхідно обмежити видачу готівки, за винятком випадків отримання заробітної плати і готівки на закупівлю сільгосппродукції. Всі інші видачі готівки немає необхідності робити… Всі операції можна проводити і за безготівковим розрахунком", - сказав він.
При цьому Лєкарь пояснив, що значні обсяги готівки, які отримують певні суб'єкти підприємницької діяльності, - як в рамках закону, так і незаконно, - використовуються в тих чи інших цілях без відображення у відповідному податковому обліку.
"Сьогодні необхідно обмежити видачу готівки безпідставно, просто за першим бажанням", - сказав він.
На думку заступника глави ДПАУ, існуючі пропуски в законодавстві дозволяють деяким СПД використовувати їх ради особистої наживи.
Окрім того, Лєкарь відзначив необхідність виведення з "тіні" заробітної плати в країні. На його думку, введення солідарної відповідальності роботодавця і найнятого робітника є одним з методів боротьби з виплатою зарплат "в конвертах".
За даними ДПАУ, за підсумками проведених податківцями з початку 2010 року перевірок суб'єктів господарювання донараховано понад 619 млн грн. податків і штрафних санкцій, притягнено до оподаткування 1290 суб'єктів господарювання - фізичних осіб, що продавали товарно-матеріальні цінності без документального підтвердження їх придбання і стягнення податку, встановлено порушення вимог податкового законодавства при виплаті зарплати в 97,6% перевірених суб'єктів, виявлено понад 36 тис. найнятих робітників, працю яких роботодавці використовували без укладення договорів і сплати податку на доходи фізосіб до бюджету.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас