Сорос: ЄС і зона євро можуть припинити своє існування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос: ЄС і зона євро можуть припинити своє існування

Казна та Політика
3815
Всесвітньо відомий мільярдер, фінансист і інвестор Джордж Сорос вважає, що зона євро і Європейський союз опиняться під загрозою розпаду, якщо Німеччина не повернеться до тієї ролі, яку вона грала раніше, і не піде на поступки. Передає РБК з посиланням на агентство Reuters.
"Німці завжди йшли на поступки, якщо це було необхідно для подальшого розвитку Європейського союзу, якщо хтось покладав надію на цю угоду. Однак останнім часом все змінилося", - сказав мільярдер.
За його словами, якщо країни союзу не зроблять нічого для євро, ця валюта, а може, і весь Євросоюз, припинять своє існування.
При цьому фінансист додає, що раніше у європейських політиків було бажання рухатися вперед і розвиватися, але останнім часом "є великі сумніви щодо цього". За словами Сороса, Євросоюзу необхідно розробити більш гнучкий механізм щодо скорочення дефіцитів бюджету, щоб країнам, що входять в ЄС, більше не доводилося урізати бюджетний дефіцит за допомогою жорстких і непопулярних заходів.
Говорячи про Грецію, Сорос висловив упевненість, що ця країна буде врятована. На його думку, грецька влада зробила все можливе, і тепер все залежить від країн Євросоюзу, які повинні дати Афінам кредит під дуже низькі відсотки. "Обговорені ЄС і МВФ 5% - це технічна помилка. При таких відсотках Греції буде дуже непросто вибратися з боргової ями", - підсумував мільярдер.
Нагадаємо, в минулі вихідні Євросоюз і МВФ домовилися про виділення Греції фінансової допомоги в розмірі 40 млрд євро. Кошти будуть доступні тільки у разі відповідного звернення з боку Афін, якого до цих пір не надходило. Тоді ж було узгоджено, і інші питання надання позики. Зокрема, у разі отримання кредиту Греції потрібно виплачувати по ньому близько 5% річних. Така ставка нижче середньої ринкової величини, однак все-таки перевищує відсоток, під який зазвичай видає кошти МВФ.
В даний час Греція переживає серйозну боргову кризу. Дефіцит держбюджету країни досяг за підсумками минулого року 12,7% ВВП. Нещодавно з'явилася неофіційна інформація, що цей показник може бути переглянутий у бік ще збільшення - до 14% від ВВП. Проте вже до кінця поточного року уряд країни повинен скоротити бюджетний дефіцит на 4 процентних пункти, а до кінця 2012 р. цей показник повинен бути знижений до рівня нижче 3%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас