"Ъ": Банки помилилися відсотком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки помилилися відсотком

Казна та Політика
11197
Черговий аукціон по розміщенню ОВДП 13 квітня мав несподіваний результат - Мінфін задовольнив всього чотири заявки і продав облігації на 3,31 млн грн. Обсяг виявився найменшим з моменту формування уряду і викликаний небажанням банків купувати облігації за заниженою ціною.
"Причина непопулярності ОВДП в тому, що всі банки орієнтувалися на підвищення ставок і виставляли в заявках мінімум 16%. Але Мінфін не готовий йти на підвищення вартості держпаперів, розраховуючи на інші джерела фінансування", - вважає директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко. По трирічних паперах Мінфін пропонував 14-14,5%, по шести- і дванадцятимісячних - 15%. "Ринку на даному етапі було б цікаво брати участь в аукціонах при ставках 16-17%", - говорить банкір. Провал торгів не завадив Мінфіну своєчасно погасити емісію ОВДП на 1,28 млрд грн.
Збереження попиту на держпапери підтверджує обсяг заявок - 89 штук на загальну суму близько 3,5 млрд грн. "Попит на облігації зріс майже в три рази в порівнянні з минулим тижнем. Просто прибутковість відсікання не відповідала чеканням інвесторів, які угледіли в попередньому підвищенні прибутковості первинного розміщення нову тенденцію", - відзначив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. "Укргазбанк як первинний дилер завжди бере участь в аукціонах по ОВДП. Але 13 квітня наші заявки не були задоволені, як і заявки інших торговців, - розповів заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.- ОВДП не втрачають популярності, тут, швидше, питання справедливої прибутковості. Учасники ринку вважають, що рівень справедливої або очікуваної прибутковості вищий, ніж ціна відсікання Мінфіну. Зараз вони виявляють цікавість до ОВДП з прибутковістю 15,5-16% річних". У вівторок банки виставляли в заявках прибутковість до 17,4-20%.
Другою важливою причиною неготовності купувати папери під 14-15% банкіри називають чекання появи нових інструментів, по яких вони отримають вищу прибутковість. "Найближчим часом банки активно не купуватимуть в Мінфіну ОВДП через можливості, які з точки зору прибутковості можуть дати ПДВ-облігації. Їх обіцяють випустити вже в кінці квітня, - говорить Володимир Кравченко.- Багато підприємств захочуть позбавитися від них, аби отримати живі гроші. Це питання переговорів, але банкам буде цікаво, якщо прибутковість по таких паперах з врахуванням дисконту виявиться вищою, ніж пропонує Мінфін на первинних аукціонах". Мінфін випустить облігації і на кошти Держказначейства продасть їх підприємствам в рахунок відшкодування ПДВ. Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв розповів, що погашення боргу по ПДВ-облігаціях буде добровільним, термін звернення таких ОВДП складе два-три роки, а процентна ставка буде визначена після прийняття держбюджету. У пояснювальній записці до проекту урядової постанови, яка описує механізм випуску ОВДП, вказано, що "логічним було б встановити ставку на рівні інфляції +1%". Прогноз інфляції на 2010 рік - 13,1%, поточний її рівень - 11%.
"Підприємства, які отримають ПДВ-облігації, не є професійними інвесторами. Тому вони швидше за все продадуть їх якнайшвидше, незважаючи на значний дисконт - близько 20-30% від номіналу. Покупці орієнтуватимуться не лише на дисконт, але і на ставку", - вважає трейдер ГИК "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінських. ПДВ-облігації випускалися одного разу - в 2004 році під 120% від облікової ставки (зараз це було б 12,3%). Тоді планувалося розмістити держпапери на 1,926 млрд грн. Борг по поверненню ПДВ на 1 січня 2010 року складає 21,8 млрд грн.
В компаніях не вірять, що їм запропонують ставку набагато вище облікової - 10,25%. "Обговорюється наймінімальніший рівень прибутковості - 10-11%, - говорить віце-президент 'Індустріальної групи' Олександр Пилипенко.- Підприємства хотіли б продавати такі облігації без дисконту, щоб банки отримували лише відсоток по них. Але все залежить від ринку: якщо буде багато бажаючих продавати ОВДП, буде великий дисконт. Адже підприємства не чекатимуть дуже довго".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас