Кабмін ініціює передачу функцій банківського нагляду від НБУ Фонду гарантування внесків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін ініціює передачу функцій банківського нагляду від НБУ Фонду гарантування внесків

Казна та Політика
439
Кабінет Міністрів України ініціює передачу функцій банківського нагляду від Національного банку України Фонду гарантування внесків фізичних осіб. Про це говориться в урядовому проекті Державної програми економічного та соціального розвитку України на 2010 рік, який оприлюднено н сайті Верховної Ради.
Зокрема, в одному з пунктів документу сказано: "...переглянути стратегію розвитку Дирекції з питань банківського нагляду (передбачивши передачу функцій у Фонд гарантування внесків фізичних осіб) і переглянути відповідні нормативні акти".
До робочої групи з підготовки цього питання будуть включені представники Фонду гарантування внесків фізосіб, Нацбанку, Мінфіну, Мінекономіки та Мін'юсту.
У документі підкреслюється, що система гарантування внесків фізичних осіб України має потребу в реформуванні. "На сьогодні Фонд гарантування внесків фізичних осіб практично виконує функції розрахунків із вкладниками за зобов'язаннями ліквідованих банків", - відзначається в програмі.
Відповідно до планів уряду, реформування системи гарантування внесків фізосіб буде укладатися в розширенні повноважень фонду шляхом передачі йому частини повноважень Національного банку з роботи з проблемними банками з метою збереження активів проблемного банку і оптимального виведення його з ринку.
Також у програмі поставлене завдання завершити роботу над концепцією реформування й сприяти внесенню змін до законодавства щодо посилення ролі Фонду гарантування внесків у процесі реорганізації банків.
Як повідомлялося, екс-голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України Віктор Суслов ініціював передачу цьому органу повноважень Нацбанку в сфері здійснення банківського нагляду.
Фонд гарантування внесків фізичних осіб створений у лютому 1999 року і є державною спеціалізованою установою, яка виконує функції державного управління в сфері гарантування внесків фізосіб.
З листопада 2008 року розмір гарантованої суми внесків встановлено на рівні 150 тис. грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас