Армії не вистачає грошей на контрактників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Армії не вистачає грошей на контрактників

Казна та Політика
157
Йде весняна призовна кампанія. У вівторок з усіх обласних призовних центрів в армію буде направленор молоде поповнення.
Цього разу кількість призовників необхідно трохи більше, щоб укомплектувати вакантні посади контрактників, відзначив керівник прес-центру Західного оперативного командування Олександр Поронюк.
У контрактників немає мотивації для служби: зарплата залишається низкою, а ще немає житла, - пояснює директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброювання Валентин Бадрак і застерігає від можливих наслідків такої ситуації.
"Це призведе до того, що на службу будуть йти лише з тих регіонів, де неможливо буде знайти роботу. Це явище небезпечне, тому що тоді контрактна армія перетвориться в "робітничо-селянську", тобто не буде мати необхідного для сучасної армії рівня овіти та підготовки", - говорить Бадрак.
Він відзначає, що ще торік відплив контрактників удвічі перевищував поповнення.
Експерт переконаний, що без різкого збільшення витрат на національну оборону, програму з переходу на контрактну службу не виконати за 5 років. А фінансування, на його думку, повинне становити не менш 2% ВВП країни. Половина із цих коштів може йти на утримання армії, а решта - на переозброєння й бойову підготовку.
Суспільство повинне усвідомити, що контрактна армія коштує дорого, підкреслив експерт.
Нещодавно заступник Генерального штабу ВСУ генерал-лейтенант Володимир Артюх повідомив, що збільшення весняного призову цього року на 500 людей пов'язане із хронічним недофінансуванням заходів щодо переходу армії до комплектування військовослужбовцями за контрактом.
Молоді люди не прагнуть продовжувати контракти на службу, ремствують військові.
За словами Артюха, грошове забезпечення контрактника набагато менше, ніж середня зарплата в Україні - близько 900 гривень на місяць.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас