Деякі винороби підтримує підвищення акцизу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Деякі винороби підтримує підвищення акцизу

Аграрний ринок
174
Низка виноробів підтримують підвищення ставки акцизного збору на кріплені вина.
Як повідомив на прес-конференції в УНІАН голова Наглядацької ради ЗАТ "Одеський коньячний завод" і ДП "Кримський винний будинок" Євген Черняк, ставки акцизного збору на кріплені вина не підвищувалися з 2004 року, внаслідок чого ціна на цю категорію напоїв залишалися невисокими і акциз перестав виконувати функцію обмежень споживання.
При цьому Черняк додав, що Міністерство фінансів розробило законопроект, згідно з яким акциз на кріплені вина буде залежати від утримування в них спирту. За даними виноробів, після прийняття документа, наприклад, для літра кріпленого вина з утримуванням спирту 18% акциз складе 6,12 грн., у такий спосіб для пляшки 0,7 л акциз буде 4,8 грн. замість 0,5 грн. з літра, що діє на сьогодні.
Черняк відзначив, що на сьогодні на українському ринку 49% вина (у натуральнім вираженні) - це кріплені вина, з них невеликий обсяг марочних вин, а інші так звані "шмурдяки". На думку Черняка, підвищення акцизу на кріплені вина дозволить залучити додатково в Держбюджет близько 400-500 млн. грн. При цьому, за його розрахунками, після підвищення акцизів частка кріплених вин на українському ринку знизиться вдвічі, а зросте частка натуральних вин.
Фінансовий директор концерну "Олімп" Олег Дураєв додав, що "те, що продається під виглядом кріплених вин, - це не вино".
Голова Наглядацької ради Першого Національного Виноробного Холдингу (ПНВХ) Валерій Шамотий відзначив, що держава повинна стимулювати впровадження якісних натуральних вин, а кріплені вина такими не є.
При цьому винороби додали, що інтереси державного концерну "Массандра", яке спеціалізується на виготовленні кріплених вин, враховані, оскільки з постанови про підвищення акцизів виключені марочні кріплені вина.
*** Кріплене вино - тип алкогольних напоїв, що виготовляються шляхом повного або неповного сбраження сусла або мезги з додаванням у вино спиртовмісних продуктів перегонки, найчастіше етилового спирту.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас