"Ъ": Держпакети енергорозподільчих компаній продадуть на біржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держпакети енергорозподільчих компаній продадуть на біржі

Казна та Політика
327
Блокпакети акцій "Сумиобленерго", "Прикарпаттяобленерго" і "Полтаваобленерго", що належать державі, Фонд держмайна (ФДМ) продасть частинами, повідомила голова ради директорів фондової біржі ПФТС Ірина Зоря. В даний час ФДМ консультується з представниками фондового ринку щодо стратегії продажу цих акцій на біржах. "Зараз ми визначаємо оптимальний розмір пакетів", - розповіло високопоставлене джерело у ФДМ. Перші торги акціями обленерго планується провести вже в II кварталі поточного року.
Вперше блокпакети акцій п'яти енергозабезпечуючих компаній ФДМ виставив на біржові торги в березні 2009 року, плануючи продати їх до кінця травня. Але були куплені лише 26,98% акцій "Львівобленерго" (за 197,85 млн грн.) і 25%+1 акція "Чернігівобленерго" (223,42 млн грн.). Акції були придбані посередниками на користь мажоритарних акціонерів компаній - структур підприємців Ігоря і Григорія Суркісів у першому і Костянтина Григоришина і Ігоря Коломойського - в другому випадку. Торги по акціях "Прикарпаттяобленерго" (25,02%), "Полтаваобленерго" (25,01%) і "Сумиобленерго" (25,01%) відтоді оголошувалися щонеділі, але щоразу переносилися через відсутність заявок. У березні поточного року ФДМ зняв їх з продажу.
На думку голови ФДМ Олександра Рябченка, зараз продаж акцій обленерго неактуальний через домовленості між раніше конфліктуючими мажоритарними акціонерами компаній. "Ми втратили час. Фінансово-промислові групи розділили сфери впливу в компаніях, і державні блокпакети акцій вже не мають такої ваги, як раніше", - вважає він. За даними учасників ринку, приблизно по 20% акцій в обленерго контролюють компанії, близькі до підприємців Костянтина Григоришину і Ігоря Коломойського, близько 30% - структури Григорія і Ігоря Суркісів.
Якщо блокпакети будуть розбиті на менші частки, ними зацікавляться гравці фондового ринку, що досі не брали участі в торгах через високу вартість пакетів, упевнений аналітик BG Capital Олександр Паращій. Стартова ціна акцій "Прикарпаттяобленерго" складала 230,8 млн грн., "Полтаваобленерго" - 307,68 млн грн., а "Сумиобленерго" - 209 млн грн. "Оптимальним для інвесторів було б дроблення на пакети від 1% до 5%", - вважає аналітик Concorde Capital Єгор Самусенко. Виходячи з вартості акцій компаній на фондових біржах в п'ятницю, від приватизації держпакетів акцій обленерго ФДМ може виручити близько 560 млн грн.: 270 млн грн. - за "Полтаваобленерго", 155 млн грн. - за "Прикарпаттяобленерго" і 132 млн грн. - за "Сумиобленерго".
Аналітик ІГ ТАСК Вадим Ємець не відкидає, що на папери претендуватимуть і мажоритарні власники компаній. "Але їх, можливо, зацікавлять всього декілька відсотків, аби не допустити концентрації блокуючого пакету міноритаріями", - відзначає він. У компаніях, що представляють інтереси мажоритарних акціонерів, не відкидають участі в нових торгах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас