"Ъ": Шахтарів змусили платити пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Шахтарів змусили платити пенсії

Енергетика
858
Державні вуглевидобувні підприємства втратили право не відраховувати до Пенсійного фонду й інших соціальних фондів внески при виплаті зарплат шахтарям. В п'ятницю в Генеральній прокуратурі повідомили, що Окружний адміністративний суд Києва 6 квітня скасував відповідний протокол уряду Юлії Тимошенко №70 від 29 жовтня 2009 року. Суд задовольнив позов Генпрокуратури, в якому стверджувалося, що відстрочення виплат надається держшахтам всупереч закону.
Екс-міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова упевнена, що уряд Юлії Тимошенко не здійснював нічого протизаконного - надання відстрочення дозволило держшахтам зберегти робочі місця і виплачувати зарплати. Недонадходження в Пенсійний і соціальні фонди, за її словами, були невеликими, і їх компенсували з державного бюджету. "Безумовно, бюджет допомагав, але борги залишилися. Наприклад, фонду по тимчасовій втраті працездатності на виробництві не вистачає колосальних коштів на виплати шахтарям по регресних ризиках. Тому лукавлять ті, хто каже, що відстрочення не мало наслідків", - заявив Ъ міністр праці і соціальної політики Василь Надрага.
За його словами, через надання пільг недонадходження до Пенсійного фонду склали 2,2 млрд грн., в соцфонди - від 100 млн грн. до 500 млн грн. Як повідомлялося, держшахти Луганської і Донецької областей в 2009 році не перерахували до Пенсійного фонду 1 млрд грн., до фонду страхування від нещасних випадків - 370 млн грн.
Голова Профспілки працівників вугільної промисловості, член комітету Верховної ради по ПЕК Віктор Турманов (Партія регіонів) відзначає, що, незважаючи на надане відстрочення, заборгованість по зарплатах в галузі досягла 3,5 млрд грн. Його колега по комітету, голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець (БЮТ) говорить, що державні вуглевидобувні підприємства готові здійснювати необхідні відрахування з поточних зарплат, оскільки з'явився попит на сировину, і її вартість зросла. Але заборгованість, що накопичилася за час дії відстрочення, необхідно реструктуризувати, упевнений він: "Не всі шахти зараз можуть платити зарплати. Їм потрібна держпідтримка, тому в бюджеті для них необхідно закласти кошти з врахуванням всіх відрахувань. Крім того, закриті або знаходяться на стадії закриття 160 держшахт, а на їх місці відкриваються нелегальні, де взагалі не платяться податки. Ось ким ще потрібно займатися".
Турманов запевняє, що з 1 березня вугільники нараховують зарплати з врахуванням необхідних відрахувань в соцфонди. А зараз, на його думку, Мінвуглепром спільно з Мінфіном і Мінпраці і соцполітики повинен скласти графік погашення попередньої заборгованості перед фондами. "Необхідно скласти графік погашення заборгованості, що враховує інтереси не лише соцфондів, але і шахт, і вугільної галузі в цілому, в частині її здатності покривати ці борги. Має бути рішення, яке дозволить закрити борги, не зупинить діяльність шахт і не породить нові борги із зарплат", - вважає Надрага.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас