Мінфін: Проект Податкового кодексу буде готовий на початку травня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін: Проект Податкового кодексу буде готовий на початку травня

Казна та Політика
375
Новий Податковий кодекс може вступати в дію роками, проте його проект має бути готовий вже на початку травня. Про це під час круглого столу на тему "Оподаткування в Україні: ключові проблеми та шляхи їх усунення", організованого Лігою фінансового розвитку, Представництвом Світового банку в Україні та "Дзеркалом тижня" 7 квітня поточного року, заявили представники Міністерства фінансів України.
За словами Тетяни Єфименко, "якщо взяти пострадянські країни, то тільки в Україні немає Податкового кодексу". Базу проекту документу, що розробляється, становлять напрацювання трирічної давнини, крім того над ним сьогодні працює "потужна група фахівців в Міністерстві фінансів, науковців, ведуться консультації з бізнесом, іноземними експертами".
"Ми приречені створити цей документ таким чином, щоб з 1 січня 2011 року наша країна використовувала новий Податковий кодекс", - зауважила заступник міністра фінансів України.
Говорячи ж про порядок вступу в дію документу, вона зазначила, що його імплементація може тривати роками.
"В Росії, наприклад, Податковий кодекс був прийнятий, але норми запроваджувалися через певний проміжок часу. Така ж сама технологія реформування запроваджена в нашому Митному кодексі, коли нинішні його норми набували сили десь впродовж п’яти років. І сьогодні, коли у нас працює новий Митний кодекс, є ще дві чи три норми старого Митного кодексу, які, можливо, будуть скасовані вже з 2011 року", - сказала Єфименко.
За словами ж заступника директора Департаменту податкової та митної політики Міністерства фінансів України Сергія Серветника, в Міністерстві фінансів паралельно розробляється також Концепція реформування податкової системи, яка має забезпечити методологічний підхід до розробки Податкового кодексу.
"Основною відмінністю цього документу від попередньої концепції 2007 року, Стратегії реформування податкової системи, яка була затверджена наприкінці минулого року, має стати те, що в ньому мають відобразитися як основні напрями реформування, так і забезпечення тієї мети, на яку спрямована ця податкова система. Ми маємо створити відповідні конкурентні умови для розвитку вітчизняного бізнесу і підстави для того, щоб наша податкова система не створювала внутрішніх переваг по розвитку конкуренції всередині країни та надавала б нашим товарам конкурентні переваги на зовнішніх ринках", - зазначив Серветник.
Президент Спілки податкових консультантів Леонід Рубаненко скептично поставився до якості потенційного Податкового кодексу, якщо він прийматиметься в авральному режимі, сказавши серед іншого, що "його можна прийняти, але бізнес документ не сприйме". Експерт вважає, що потрібно більше часу для опрацювання документу, "щоб він спочатку був підтриманий бізнесом як беззаперечний, щоб всі були налаштовані на втілення в життя того, що буде прийнято".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас