Україна запропонувала підвищити оренду за перебування ЧФ РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна запропонувала підвищити оренду за перебування ЧФ РФ

Казна та Політика
401
Україна пропонує Росії переглянути у бік підвищення орендну плату за перебування російського Чорноморського флоту (ЧФ) на базі в Севастополі. Про це повідомив напередодні прем'єр-міністр Микола Азаров в ефірі одного з телеканалів.
"Ми запропонували підняти орендну плату за перебування цієї бази в Севастополі", - заявив він.
Суму, до якої пропонується збільшити орендну плату, прем'єр-міністр не уточнив.
Азаров відзначив, що Росія не пропонувала Україні погодитися на продовження термінів оренди ЧФ в Криму в обмін на поступки щодо цін на газ. "Ми таких пропозицій від російської сторони поки не чули, офіційно вони не висувалися", - сказав прем'єр.
Він нагадав, що Росія до 2017 р. щороку платить за оренду бази в Севастополі 90 млн дол. в рамках домовленостей про погашення Україною боргу за газ на 2,3 млрд дол. При цьому він пояснив, що на момент укладення договору валютні резерви країни були менше 1 млрд дол., тому угода здавалася Києву "страшно вигідною". Прем'єр також нагадав, що за цей час ціни на російський газ для України зросли в рази.
Як заявив сьогодні на прес-конференції в Києві глава МЗС РФ Сергій Лавров, всі пропозиції України щодо Чорноморського флоту РФ готові розглядатися російською стороною.
Лавров підкреслив, що "чорноморська проблематика" обговорювалася в процесі спільних переговорів міністрів закордонних справ України і РФ. "Я можу лише підтвердити, що ми обговорювали чорноморську проблематику і базування ЧФ РФ на території України у всіх аспектах, і ми завжди будемо готові розглядати побажання України в аспекті нашої співпраці", - підкреслив Лавров.
Нагадаємо, що згідно з міжурядовими угодами, які були підписані в 1997 р., Росія орендує частину території Севастополя для розміщення головної бази ЧФ, списуючи щороку 97,75 млн дол. з суми державного боргу України перед РФ. ЧФ РФ має залишити Крим до кінця 2017 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас