Світовий банк, МБР, ЄБРР, АБР і АФБР об'єднають списки винних в корупції фірм і спільно обмежуватимуть їх бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк, МБР, ЄБРР, АБР і АФБР об'єднають списки винних в корупції фірм і спільно обмежуватимуть їх бізнес

Казна та Політика
273
Світовий банк і чотири регіональні банки розвитку (МБР, ЄБРР, АБР і АФБР), ставлячи своєю метою подолання корупції в країнах, що розвиваються, планують вносити до загальних "чорних списків" будь-яку компанію, яку один з цих банків визнає винною в хабарництві або змові, заявляють офіційні особи, причетні до справи. Про це пишуть в The Wall Street Journal.
Угода, підписана в Люксембургу керівниками Світового банку, Міжамериканського банку розвитку, Європейського банку реконструкції і розвитку, Азіатського банку розвитку і Африканського банку розвитку, може вплинути на способи ведення бізнесу десятків тисяч компаній, що працюють в країнах, що розвиваються. Значні проекти в бідних і небагатих країнах, як правило, передбачають фінансування одним з банків - учасників цієї угоди.
Досі в кожному з цих банків була своя власна процедура розслідування і покарання корупції. Компанії, визнані винними в таких діях одним із згаданих банків, зазвичай "позбавляють прав", тобто вони не можуть брати участі в нових проектах банку протягом певної кількості років, інколи назавжди. Проте фірмі, якій відмовляє одна з цих установ, ніщо не перешкоджає брати участь в проектах іншого банку розвитку. Нова політика виключить покарану компанію від ведення справ з будь-яким банком розвитку.
В даний час вести справи зі Світовим банком на різні проміжки часу заборонено 162 компаніям і особам з 25 країн. "Чорний список" Міжамериканського банку розвитку налічує пр. 100 компаній і осіб, Азіатського банку розвитку - 566. Європейський банк реконструкції і розвитку, що переважно інвестує в проекти в приватному секторі, заявляє, що рідко накладає заборони на компанії. Африканський банк розвитку лише запроваджує процедури накладення заборон.
В більшості випадків покарані банками компанії - не з числа видатних і транснаціональних. Проте інколи це стосується і найбільших компаній світу. Серед таких були, наприклад, Siemens і Китайська державна будівельна корпорація.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас