Ревальвація юаня може вдарити по євро та ієні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ревальвація юаня може вдарити по євро та ієні

Валюта
834
Скоро Пекін може порадувати ведмедів, і ієна та євро спрямуються вниз. Після місяця роздумів Народний банк Китаю начебто вже близький до того, щоб відпустити юань. Можливо, це розширить торгівельний коридор китайської валюти до рівня періоду 2005-2008 рр., повідомляє Dow Jones Newswires.
Китай відійшов від плаваючого курсу і зафіксував його відносно долара, коли вибухнула іпотечна криза, і світова економіка заглибилася в рецесію.
Тепер, коли на світовій арені з'являються ознаки відновлення, і тане загроза розвитку кризи за W-подібною схемою, Китай, здається, став готовий до рішучіших дій, щоб сповільнити власне зростання.
Дотепер щоб захистити економіку від перегріву, Народний банк Китаю обмежувався лише поступовим зниженням ставок і підвищенням норми обов'язкових резервів для банків.
Але у зв'язку зі зростанням інфляції в країні виникла необхідність інших заходів щодо посилювання монетарної політики, зокрема, ревальвація юаня.
Зовнішня політика також має важливе значення.
Після декількох місяців погроз Вашингтон, здається, змінив тон стосовно Китаю на миролюбніший. У минулі вихідні раніше агресивно налаштована адміністрація Обами прийняла рішення відкласти оголошення Китаю валютним маніпулятором на невизначений термін, а міністр фінансів США Тімоті Гейтнер зібрався на цьому тижні зробити незапланований візит до свого китайського колеги.
Ринкові спекулянти чекають, що Китай, врешті, відпустить юань в липні. Але є і такі, хто вважає, що це станеться вже в квітні.
Як вважає валютний інвестор лондонського відділення BlueGold Capital Management Стефен Джен, якщо з ревальвацією затягнути, то США може використовувати Китай як об'єкт політичних ігор в переддень проміжних виборів.
Більше того, якщо Китай забариться, то виникне ризик спекулятивного тиску, і тоді юанем буде ще складніше управляти в довгостроковій перспективі.
Проте який це має стосунок до ведмедів по ієні і євро? Адже від останньої ревальвації юаня в 2005 р. валюти Японії й інших азіатських країн лише виграли.
Але як говорить глава відділу валютних операцій лондонського відділення банку BNP Paribas SA Ганс Редекер, цього разу ситуація інша.
Він вказав на падіння китайського попиту на казначейські облігації США в разі ревальвації юаня. Внаслідок цього зросте прибутковість американських паперів, і посилиться відплив японського капіталу з ієни в долар.
Євро також постраждає від недоліку регулювання валютних резервів, коли в Китаю стане менше доларових резервів, які він міг би диверсифікувати в єдину європейську валюту.
Це надасть додаткову підтримку долару, змусивши євро опуститися ще нижче по відношенню до американської валюти.
З економічної точки зору, від ревальвації юаня найбільше втратить австралійський долар. Перспективи падіння китайського попиту вдарять по сировинному ринку, а отже, впаде і привабливість австралійської валюти, яка щільно пов'язана з попитом на сировину.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас