Ринки, що розвиваються, вподобали свої біржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринки, що розвиваються, вподобали свої біржі

Фондовий ринок
253
Рівень активності глобального ринку IPO в I кварталі 2010 р. істотно підвищився відносно аналогічного періоду 2009 р.
Основними чинниками зростання стали впевнено зростаючий ринок Азії і позитивна динаміка лістингу європейських компаній. Такі результати квартального звіту "Ернст енд Янг" щодо активності на світовому ринку IPO.
В першому кварталі в світі було проведено 267 операцій IPO загальною вартістю $53,2 млрд., тоді як за аналогічний період минулого року в результаті 52 операцій було залучено $1,4 млрд. (рекордно низький рівень активності операцій IPO за останнє десятиліття). При цьому азіатським компаніям в ході 166 операцій удалося залучити $35,1 млрд., що складає 62% від загальної кількості операцій IPO за перший квартал і 66% сумарного обсягу коштів, отриманих в рамках операцій IPO в першому кварталі, а з 20 найбільших операцій IPO дев'ять припало на Китай, Японію і Південну Корею.
За словами Грегорі Еріксена, віце-президента Ernst & Young Global, було відмічено пожвавлення і на основних ринках, включаючи Токіо, Лондон, Париж і Франкфурт. "Незважаючи на побоювання з приводу нестабільності ринку, що переважали на початку кварталу, ми чекаємо подальшого повернення інвесторів на ринки Європи і Північної Америки у міру відновлення міжнародної економіки", - відзначив він. Зокрема, попри те, що багато великих компаній відклали операції по розміщенню, всього в Європі було проведено 39 IPO - рекордна кількість за період з другого кварталу 2008 р.
Найбільшим первинним публічним розміщенням акцій в першому кварталі стала операція компанії Dai-ichi Life Insurance, яка в березні під час розміщення на Токійській фондовій біржі залучила $11 млрд. За словами експертів, ця операція побила рекорд, поставлений компанією Visa в березні 2008 р., а також стала найбільшим розміщенням в Японії з часів лістингу NTT DoCoMo в 1998 р.
Та все ж світове лідерство утримує Китай: на його рахунку 109 операцій (що складає більше 41% від загальної кількості операцій у світовому масштабі), під час яких було залучено $19,4 млрд., або 37% сумарного обсягу коштів, залучених на світових ринках). Індія зареєструвала 20 первинних публічних розміщень на Бомбейській фондовій біржі і залучила $1,2 млрд., а Бразилія провела п'ять операцій IPO на місцевій фондовій біржі в Сан-Паулу, під час яких було залучено $3,3 млрд.
"Швидкорослі компанії ринків, що розвиваються, продовжують розміщуватися на місцевих фондових біржах. Сьогодні ступінь зрілості бірж Китаю, Індії і Бразилії дозволяє найбільшим компаніям, які бажають здійснити лістинг, використовувати їх як механізм фінансування", - говорить Грегорі Еріксен.
В другому кварталі висока активність операцій IPO збережеться. Зокрема, за словами Аарона Джонсона, керівника відділу консультаційних послуг з супроводу операцій "Ернст енд Янг" в Україні, декілька компаній з аграрного сектора планують розміщення на Лондонській і Варшавській біржах в 2010-2011 рр. При цьому директор групи фінансових рішень компанії "Ренесанс Капітал" Арі Кравчин прогнозує, що обсяг залучень акціонерного капіталу українськими компаніями на міжнародних ринках, включаючи IPO і вторинне розміщення, в 2010 р. може перевищити $1 млрд.
"Якщо 2009-й був роком реструктуризації, то 2010-й стане роком залучення нового капіталу. В Україні цього року продовжиться зростання обсягу розміщень, розпочате в 2007 р., і за нашими прогнозами, воно складе понад $1 млрд." - сказав він. На його думку, найбільш активними будуть компанії секторів сільського господарства, енергетики, металургії, нафтогазового сектора, а також, можливо, у сфері нерухомості. "Перше IPO можна чекати вже в другому кварталі", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас