Україна вийшла на 1 місце в світі за темпами зростання індексу ПФТС у І кварталі 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вийшла на 1 місце в світі за темпами зростання індексу ПФТС у І кварталі 2010 р.

Фондовий ринок
634
Індекс ПФТС у І кварталі 2010 р. виріс на 61% з 585,36 до 940,22 пунктів, і вийшов на 1-ше місце у світі за темпами зростання. Про це на прес-конференції заявила голова ради директорів ВАТ "Фондова Біржа ПФТС" Ірина Заря, передає кореспондент РБК-Україна.
"Причини зростання? По-перше, дійсно ростуть ціни на активи. ... Ну і зростання спостерігається на всіх невеликих ринках. На сьогодні у топ-10 найбільш швидко зростаючих ринків входять, крім України, яка на першому місці, Угорщина, Чехія, Словаччина, країни Балтії, Туреччина ...", - сказала Заря.
Вона також зазначила, що в І кв. 2010 р. втричі зросли середньомісячні обсяги торгів цінними паперами на ПФТС - за квартал обсяг торгів склав 10,6 млрд грн, що на 158% більше, ніж за аналогічний період минулого року. У той же час, левову частку в структурі торгів займають державні боргові ЦП. "Треба розуміти, що з 10,5 млрд грн, близько 9 млрд - це торги держоблігаціями, і 1 млрд грн - акціями. Інші ринки - корпоративних облігацій, муніципальних, паперів фондів - ми їх стимулюємо, але це поки не ринки", - відзначила І.Заря.
За словами Зарі, така структура торгів типова для ринків, що розвиваються.
"В загальному обсязі ринків всіх країн (з ринками, що розвиваються) акції - це десь близько 15% обсягу торгів, облігації - близько 11%, 70% і більше - держпапери", - резюмувала Заря.
Варто відзначити, що за дослідженнями Reuters, які були оприлюднені наприкінці минулого року, український ринок акцій став найбільш динамічним у світі за підсумками десятиліття. За останні 10 років він виріс майже на 900%.
Нагадаємо також, що за оцінками Reuters український біржовий індикатор ПФТС виріс за підсумками 2009 р. вдвічі, навіть не дивлячись на сильну залежність країни від програм допомоги МВФ. Всього ж за минуле десятиріччя капіталізація українського ринку збільшилася в 10 разів і склала понад 26 млрд дол.
Втім, на думку опитаних РБК-Україна експертів, така оцінка не є показовою, оскільки вона не враховує реальний обсяг торгів на ПФТС, а оперує виключно відносними величинами.
Найбільш неприбутковими ринками 2009 року, стали Бахрейн і Словаччина. Їх втрати перевищили за підсумками року 20%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас