Польща планує продати фондову біржу через IPO — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща планує продати фондову біржу через IPO

Фондовий ринок
179
Міністерство державного майна Польщі планує продати 65% Варшавської фондової біржі шляхом проведення первинного розміщення акцій IPO. Міністерство планує залишити 35% створеної в 1991 році біржі в державній власності на 3-5 років, після чого продати також і їх.
Міністерство держмайна не називає суми, за яку хоче продати свій пакет акцій біржі.
Голова Варшавського фондового майданчика Людвік Соболевський вважає приватизацію необхідною для її подальшого розвитку.
За даними міністерства, серед 27 держав Європейського Союзу лише три країни мають державну біржу. Окрім Польщі, це фондові ринки Мальти і Кіпру.
Як повідомлялося, один з найшвидше зростаючих фондових майданчиків в Європі Варшавська біржа торік збільшила чистий прибуток на 11% - до понад 30 млн. доларів.
Довідка. Польща намагалася продати Варшавську біржу в 2009 році найбільшим в світі London Stock Exchange, NYSE, Euronext i Nasdaq, які спочатку демонстрували зацікавленість, але пізніше відмовилися від покупки.
Єдиним реальним покупцем, який продовжив переговори з польською владою, стала німецька Deutsche Boerse, яка також пізніше відмовилася від покупки. На Варшавському фондовому майданчику торгують акціями 378 фірм, 24 з яких зарубіжні.
Капіталізація біржі на вчорашній день складала близько 200 млрд євро, з яких капіталізація польських фірм - майже 120 млрд євро.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас